Híd két ország közt - Kiállítás a könyvtárban


2018-01-31 22:15:47  | cikk: ha  | 


Híd két ország közt - Kiállítás a könyvtárban főképe

A magyar kultúra napjához kapcsolódva nyílt kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Ézsiás István hozta létre a tárlatot, hisz épp a berlini Art in process című bemutatóhoz válogat anyagot, melynek ő az egyik kurátora. Feladatai közé tartozik, hogy kelet-európai, francia és olasz művészektől válogasson alkotásokat a tárlatra. Ő két pápaitól is kért képet, Khell Zoltántól és Noll Bélától is látható majd mű Berlinben. De előtte még itt, a pápai könyvtárban mutatott egy szűk keresztmetszetet abból Ézsiás István, hogy mi kerül Németországba. Luis Arnal, Papp Tibor, Éva Bányász, Ingo Glass, Fajó János, Alexej Goncsarenko, Khell Zoltán egy-egy műve kapott helyet a könyvtárban. Ézsiás István hangsúlyozta, hogy ezen alkotások mindegyikét a kékfestés ihlette.

Ézsiás István, Kocsis Gyula és Khell Zoltán

A tárlatot Kocsis Gyula, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ munkatársa méltatta. - Ézsiás István művészetét, az általa képviselt világot következetesen, rendületlenül, és folyamatosan képviseli, ismerteti országon belül és kívül. Világlátott ember, a kultúra követe, a magyar kultúra követe - mondta Kocsis Gyula a kiállítás szervezőjéről. - Istvánt már nagyon régóta ismerem és tudom, ő mindig úton volt. A szó minden, legteljesebb - valós és szimbolikus - értelmében. Úton volt? Van és lesz... Útközben néha megáll egy kicsit, de csak annyira, hogy létrehozzon egy kiállítást, egy művésztelepet, egy szoborparkot, egy külön világot, nevezzük ezt akárhogyan, és már megy is tovább.Valami űzi, hajtja: valami kell még ide, valamit itt létre kell hozni, valamit, ami lokális, ugyanakkor globális. Ennek a küldetésnek a része ez a jelenlegi kis állomás, és tudom, hogy már ez is egy nagyobb projekt része. Aztán már megy is tovább egy újabb helyszínre, egy újabb missziót teljesíteni, és mindig a „teljesség felé” szándékával - ezekkel a gondolatokkal zárta a kiállítást Kocsis Gyula. Az anyagot Ézsiás István már összecsomagolta, s viszi Berlinbe, ahol a magyar kultúra követeként elhelyezi az alkotásokat a kiállításon.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!