Örökség serleg az Erkel iskolának


2018-02-04 10:31:11  | cikk: Babos Petra  | 


Örökség serleg az Erkel iskolának főképe
A "Magyar kultúra napja" alkalmából Budapesten a Stefánia palotában hat intézmény kapott "Örökség serleget", mellyel a kultúra és a hagyományok méltó ápolásában élenjáró szervezeteket, iskolákat, közösségeket ismernek el. 2018-ban egyedüli anyaországi intézményként a Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kapta meg az elismerést, a másik öt díjazott határon túli közösség volt. "A Falvak Kultúrájáért Alapítvány" az Erkelt a népzenei és néptánc kultúra ápolásáért tüntette ki. Az elismerést Budapesten, a Stefánia palotában vehette át Heizer Zoltánné igazgató, Kinderné Surányi Lívia tanító és az iskola két tanulója, Mógor Dávid és Nagy Anna Luca.
Az egykori Ranolder Intézetben megalakult Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában az első perctől kezdve a Kodály-módszer szerint tanulnak a gyermekek. Az iskolavezetés kiemelt feladatának tartja a művészeti nevelést. Napjainkra öt kórussal és számos országos hírű művésszel büszkélkedhetnek. Az intézmény 1874-re visszanyúló gyökereit is érinti a 60 éves jubileumra megjelent kötet. A kis és nagykórus rendszeres és sikeres résztvevője volt az Országos Éneklő Ifjúság hangversenyeknek és külföldi koncerteknek. A tanulók egy csoportja énekel az országosan ismert Kiss Kata „Magyarból jeles” című és Boldogságprogram megálmodója, Bagdi Bella CD-jén. A számtalan kórusversenyen való sikeres szereplés mellett a néptánc-oktatás is fontos szerepet tölt be az iskola életében. Projekthéten ismertetik meg a magyar kultúrát más népek képviselőivel. Ápolják az elődök hagyományait, elismerik kiemelkedő társaikat. A tanulók szerepeltek többek között Szlovákiában, Olaszországban és Franciaországban. Tevékenységükkel elnyerték az „Örökös boldog iskola” és „ÖKO iskola” címet is. A zene világnapján rendszeresen a belváros több pontján is énekelnek. Az iskola névadójának születésnapján avatják igazi erkelessé az elsősöket a kékfestő kendővel. Megalapították a Jó tanuló, jó sportoló, és a Jó tanuló, jó zenész címet. Testvériskolai kapcsolatot ápolnak a révkomáromi és a pápai QSI nemzetközi iskolával. Kindertné Surányi Lívia elmondta, nagyon boldog, hogy elnyerték ezt a serleget, hiszen akik 60 évvel ezelőtt idejártak és itt dolgoztak, azok méltó elismerését kapták a munkájuknak.
Heizer Zoltánné igazgató hozzátette, öröm volt számára, amikor megtudta, hogy Kindertné Surányi Lívia megpályázta ezt a címet.
-December közepén kaptunk egy levelet az alapítványtól, s karácsonyi örömhírként kiderült, hogy a pályázatunk sikeres volt. December 20-án egy iskolagyűlés keretében az intézmény diáksága is értesült a jó hírről. Január 20-án mentünk fel Budapestre. A Stefánia palotába minden évben hívnak határon túli vendégeket is, idén Muraköz volt a kiemelt vendég. A műsort Szlovénia adta. Legnagyobb örömünkre 34. sorszámmal kerültünk be a Kultúra Lovagja Évkönyvbe. Büszkék vagyunk az elismerésre, ami 60 év munkáját tükrözi- mondta az igazgatónő.
Mógor Dávid, akinek a nagymamája volt az előző iskolaigazgató, elmondta, nagy örömmel töltötte el, hogy ő volt az egyik diák, aki felmehetett Budapestre az iskola kékfestős kendőjét viselve, hiszen szerinte a kultúrát nem elég fejben őrizni, azt meg kell tartani.
-Megtiszteltetés volt számomra, hogy én is felutazhattam Budapestre. Amikor felmentünk a színpadra a díjért, nagyon büszke és boldog voltam - mesélte Nagy Anna Luca.
Az Örökség serleg az aula melletti fogadó térben kapott helyet.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!