Népszerű volt az egészségvédő nap


2018-03-04 11:09:11  | cikk: Babos Petra  | 


Népszerű volt az egészségvédő nap főképe

Nagy érdeklődés övezte a kilencedik alkalommal megrendezett egészségvédő napot, melynek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színházépülete adott otthont szombaton.
A rendezvény a Rákbetegek Országos Szervezetének Pápai Megújulás Klubja, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont, valamint a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda szervezésében valósult meg. Hörömpöly Imréné, a Pápai Megújulás Klub vezetője elmondta, 2002 óta szervezik meg minden páros évben az egészségnapot, melynek fő célja a prevenció.
-Nagy kincs az egészség, és szerettük volna a hiteles szó erejével felhívni az emberek figyelmét arra: vigyázzanak egészségükre, illetve járjanak rendszeresen szűrővizsgálatokra. Sajnos, a legtöbb ember akkor tudja meg, hogy az egészség kincs, amikor már elveszti. Nem biztos, hogy egy betegséget meg lehet előzni, viszont nem mindegy, hányadik stádiumban diagnosztizálják a problémát, ahogy az sem, milyen kezeléseken kell keresztülmennie a betegnek. Ennek tudatosítása érdekében szerveztük meg évekkel ezelőtt az első egészségvédő napot - hangsúlyozta Hörömpöly Imréné. Az egésznapos program alkalmával több különféle szűrővizsgálat, újraélesztési-bemutató, valamint kerekasztal beszélgetés várta az érdeklődőket.
A rendezvényt dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki köszöntét fejezte ki a klubnak, hogy megszervezik ezt a napot.
Az államtitkár gratulált a klubnak a több éves munkájához

-A megelőzés nagyon fontos. A rákbetegség mára már nem halálos, sokkal nagyobb a gyógyulási esély, mint pár évvel ezelőtt. Nagy küzdelem volt azért, hogy Veszprémben egy regionális onkológiai centrum megépüljön. Veszprém megyében 22 milliárd forintot fordítottunk egészségügyre az elmúlt évben. A pápai kórház 2,5 milliárd forint támogatásban részesült, amelyből eszközöket vásároltunk, valamint megújult egy-egy részleg. Folytatjuk a felújítási programokat, amelynek keretében például a Huszár lakótelepi orvosi rendelő megújult - emelte ki dr. Kovács Zoltán, aki hozzátette, az ilyen közösségek, mint a Megújulás Klub fontos szerepet töltenek be az egészségmegőrzésben, hiszen ez a város társadalmi életének egy fontos szelete, már elismerik a környéken és az országban is.
Dr. Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház igazgatója is köszöntötte a szép számban megjelenteket, majd köszönetét fejezte ki a klubnak, hogy megszervezte ezt a napot, hiszen a prevenció nagyon fontos.
-A délutáni programra olyan civil szervezeteket is meghívtak, akik segíthetnek a prevencióban. A szűrések nagyon fontosak, nemcsak az egészségügynek, hanem az oktatásnak is szerepe van a civil szerveztek mellett. Az egészséges életre való nevelést már tinédzser korban el kell kezdeni. Reméljük, ezzel a kerekasztal beszélgetéssel, egy kicsit még többet tudtunk tenni azért, hogy az emberekben tudatosuljon a szűrővizsgálatok fontossága a civil szerveztek közreműködésével.
Dr. Bagoly Katalin onkológus főorvos emlővizsgálatot végzett tapintással. Mint mondta, 25 fő jelentkezett vizsgálatra, inkább 50 év körüliek. A doktornő kiemelte, a szűrővizsgálatok rendkívül fontosak.
-Az onkológiai szakrendelőnkbe bárki jöhet. Akinek a családjában, főleg női ágon volt megbetegedés, azoknak évente kell emlővizsgálatra jönniük. A mammográfia nem árt, 65 éves kor felett nem kell gyakran csinálni. A vizsgálatot mi Pápán el tudjuk végezni, s azt küldjük el mammográfiára, akinél tapintunk ki egy csomót - mondta a doktornő.
Az egészségvédő nap sikeres volt, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy minden szűrővizsgálaton sokan vettek részt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-01 17:40:06

A szociális ágazatban dolgozók is ingyen utazhatnak, a képviselői tiszteletdíjak folyósítását felfüggesztették


ajánlott cikk főképe

2020-05-11 12:42:53

Hajrában az Örökség - Támogassuk az erkeleseket szavazatunkkal


ajánlott cikk főképe

2020-03-11 15:25:42

A színház után a könyvtárban is elmaradnak a programok


ajánlott cikk főképe

2020-06-02 19:29:06

Változatos programkínálat az Esterházy-kastély nyári táboraiban