Petőfisek tárlata


2018-03-05 22:01:35  | cikk: ha  | 


Petőfisek tárlata főképe

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ időről időre lehetőséget ad a középiskolásoknak, hogy bemutassák alkotásaikat. A refisek és a türrösök után most a Petőfi Sándor Gimnázium tanulóinak rajzaiból nyílt kiállítás a Huszár Közösségi Házban. A tárlatot Mészáros Adrián éneke után Drabant András, a Petőfi Gimnázium rajztanára nyitotta meg.

Drabant András művésztanár nyitotta meg a tárlatot

- A 44 tablón kiállított 144 kép 120 művészpalánta munkája. Szemet gyönyörködtető anyag, nehéz volt a válogatás, mert nagyon sok szép alkotás készül a gimnáziumban - mondta Drabant András. A művésztanár bemutatta a teremben látható munkákat. A tanulmányokkal kezdte, melyek, mint mondta, nagyon fontosak a művészeti oktatásban, hisz ezek fejlesztik leginkább a biztos rajztudást és a pontos megfigyelést. A szögletes és forgástestek, drapériák rajzolása nagy ügyességet kíván. A rajzórákon ezekre nagy hangsúlyt fektet, mert számos szakterületnél fontos, hogy a diákok jól tudják ábrázolni a testeket, megtartva az arányokat.

A jobb oldali tablón láthatók a gördeszka-tervek

A portrék kapcsán Drabant András kiemelte, hogy nem feltétlenül baj, ha a kész mű nem hasonlít a modellre, hanem az a fontos, hogy megfelelőek legyenek az arányok és a tónusozás. Nonfiguratív munkák is láthatók a kiállításon, ezeket a merész színhasználat jellemzi. A formatervezéses feladat kapcsán Sós Benjámin Sólyom gördeszka díszítési terveit ajánlotta a közönség figyelmébe a művésztanár. A címertervezés Drabant András egyik kedvenc témája, ezért mindig biztatja diákjait, hogy a nagyszülőkkel, szülőkkel beszélgetve térképezzék fel a család történetét és ennek fényében hozzák létre saját címerüket. Jól sikerült üvegablak tervek, megálmodott családi ház alaprajzok és mangák is láthatók az anyagban.

Csanádi András rajzai

Drabant András külön kiemelte Benedek Dorottya expresszív munkáit, Szőke Zita lendületes képeit, Homlok Anna műveit és Csanádi András képregény stílusú rajzait. Csanádi András elmondta, hogy ő általános iskolában nem szeretett rajzolni, mert tanára nem biztatta, inkább csak kritizálta munkáit. A középiskolában aztán Drabant András egyszer szabad kezet adott a témában, ő rajzolt egy mangát, amit nagyon megdicsért a művésztanár. Ez a dicséret aztán továbblendítette Andrást és azóta is szívesen rajzolgat. Annyira nem tehetséges, mondta, hogy a képzőművészettel hivatásszerűen foglalkozzon, de nagyon hálás Drabant Andrásnak, hogy egy jó hobby lett számára az alkotás.

A megnyitón nagyon sok diák és pedagógus is részt vett. A petőfis tanulók alkotásai április 27-ig tekinthetők meg a Huszár Közösségi Ház első emeleti nagytermében.

Képek:


Címkék: kiállítás
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-07-20 10:06:44

Arany képek a könyvtárban


ajánlott cikk főképe

2018-05-27 08:45:17

Isten közelsége Rembrandt rézkarcain


ajánlott cikk főképe

2018-06-01 07:29:03

Jókai Mór emlékezete


ajánlott cikk főképe

2018-05-11 22:08:16

Hajlék az örökkévalóságban - Kiállításmegnyitó a Pannonia Reformata Múzeumban