Szladik Jánosra emlékeztek a városbarátok


2018-03-07 22:12:01  | cikk: Babos Petra  | 


Szladik Jánosra emlékeztek a városbarátok főképe
„Szladik János volt a leglelkesebb ember, akit valaha ismertem. Fáradhatatlan szorgalmú, takarékos, mindenből pénzt csináló polgár, aki azonban a magáét nemcsak a magáénak tekintette. Ha valaki, hát Szladik tudta és cselekedte az áldozat tanítását.” - ismertette Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, városi képviselő Somogyváry Gyula: A pirossapkás kislány című könyvének részletéből.
-Szladik János Pápán született 1828. június 24-én. Kosztolányi Mór őrnagy veszprémi zászlóaljában szolgált, ennek ellenére 1848. november 20-án Pápán sorozóbizottság elé állították. A bizottság megállapította, hogy a pápai születésű, 20 esztendős, római katolikus, nőtlen, 5' 3" 2"' magasságú kőműveslegény katonai szolgálatra alkalmas, egyúttal továbbra is Kosztolányi zászlóaljában szolgálhat. Tüzérségi kiképzést kapott, s őrmesterré nevezték ki. A szabadságharcot követően tovább képezte magát, postai tisztviselő lett. Végül, mint városi postamester, a posta és a távíróhivatal főnökeként ment nyugdíjba. Szladik bőkezű, elismert pápai polgár hírében állt. Vagyonának egy részét keresztény árvaház létesítésére adományozta. A Barát utcában lévő lakóházát halála után Pápa város örökölte. E ház jelenleg is szociális célokat szolgál. Jótéteményei elismeréseként, továbbá a szabadságharcban való részvételéért, halálának 10. évfordulóján a pápai Kun utcát, amelyet 1886-1902 között Térj meg utcaként ismertek, Szladik János utcának nevezték el a pápaiak. Azóta is viseli a nevét! Szladik viszonylag fiatalon, rákos betegségben hunyt el 65 esztendős korában, 1893. december 12-én. Két nappal később a pápai Kálvária temetőben helyezték örök nyugalomra. Tiszteletére Pápa városa díszes temetést rendezett, később kovácsoltvas kerítéssel védett, gyönyörű fekete gránit síremléket állíttattak neki, emlékére pedig a városházán elhelyezték portréfestményét is. Síremlékét 1993 óta a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola gondozza. Az egyszerű kétkezi munkásemberből - Somogyváry Gyula író szavaival élve - „mindenki tutorává”, a város nagy jótevőjévé vált Szladik emlékét az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet is fenn szeretné tartani, s nemcsak úgy, hogy időről-időre, évente legalább egyszer a kálváriai sírnál fejet hajtva, tisztelegve, hanem úgy is, hogy az egylet keretein belül egy Szaldik nevét viselő kis karitatív sejt működtetésével - mondta Kerecsényi Zoltán.
A megemlékezésen és koszorúzáson részt vett még a 6. számú Pápa Járási Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Század két képviselője Horváth Péter százados és Farkasdi Lajos, a század altisztje.
A megemlékezésen Petőfi Sándor alkalomhoz illő költeményét Vennes Gyöngyi egyleti önkéntes olvasta fel.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!