Teltház a nemzetgazdasági miniszter fórumán


2018-03-08 18:48:07  | cikk: HuHa  | 


Teltház a nemzetgazdasági miniszter fórumán főképe
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Veszprém 4. számú választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje meghívására érkezett tegnap városunkba Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A JMSZK színháztermében tartott gazdaságpolitikai fórumot rendkívüli érdeklődés övezte, megteltek a széksorok.
A fórumra megtelt a színházterem érdeklődőkkel

A vendéget és a megjelenteket dr. Kovács Zoltán köszöntötte, beszédében örömét fejezte ki, hogy sok vállalkozó is részt vesz a rendezvényen, hiszen ők tartják az országot a gazdaságon keresztül és ők azok, akik a gazdasági eredményeikkel segítik a kormányzat munkáját a munkavállalók foglalkoztatásával és befizetett adóikkal. A növekvő gazdaság teszi lehetővé a rászorulók segítését, a béremeléssel a munkavállalók helyzetének javítását és az állami intézményrendszer finanszírozását.
Dr. Kovács Zoltán kiemelte, a vállalkozásoknak jelentős szerepe van a gazdaságban

Varga Mihály előadásában a hazai gazdaság elmúlt években elért eredményeit és a kormány gazdasági növekedést segítő intézkedéseit összegezte. Mint mondta, vannak olyan országok, ahol kormányok nélkül is működik a gazdaság, Magyarország azonban még nem tart itt, olyan elmaradások vannak, amit szeretnének behozni a következő években.
-1990-ben azt mondtuk, szeretnénk úgy élni, mint a németek, osztrákok. Kicsit közelebb jutottunk, de van még mit tenni. Amit az ország az elmúlt 4-8 évben elért, közös munkával értük el, s a választások egyik tétje, hogy ezeket az eredményeket meg tudjuk-e őrizni.
Stabilitás és növekedés - ezel a címmel tartott előadást a miniszter

A miniszter a gazdasági növekedés mértékét Szlovákiáéval vetette össze. Emlékeztetett, 1998-2000-ben a magyar gazdaság növekedése nagyobb volt, mint Szlovákiáé, 2002 és 2009 között azonban a szlovák gazdaság jelentősen lehagyta a hazait, és 2014 óta van újra olyan pályán a magyar gazdaság, hogy időnként a szlovák növekedés fölé tud emelkedni. A politikus beszélt az ország külső finanszírozási pozíciójáról, ennek kapcsán megemlítette, tavaly 100 milliárdos volt az exportteljesítmény, ami jelentős eredménynek számít. Az államadóssággal kapcsolatban arról szólt, 2010-ben történt váltás e téren, 7 év óta csökken az ország adósság állománya.
Jelentősen nőtt a foglalkoztatottság, de további 250-300 ezer új munkahely teremtése a cél

Varga Mihály előadásában a munkaerő-piac helyzetét is elemezte. Elmondta, 2010-ben volt a mélypont, ekkor a 10 milliós magyar lakosságból 3 millió 700 ezer ember dolgozott, ugyanakkor a szintén 10 millió lakosú Csehországban 5 millió 100 ezer főnek volt munkája. A cél ma is a cseh foglalkoztatottsági szint elérése, és ezen a téren nagyon sokat javult a helyzet, hiszen ma hazánkban 4 millió 450 ezer embernek van munkája, a munkanélküliek aránya 3,8 százalék a 2010-es 12 százalékhoz képest. A prezentációban szó esett a NAV átalakításáról, a szolgáltatási kör további bővítéséről, a szakképzés korszerűsítésének folytatásáról, a képzési rendszer rugalmasabbá tételéről. A miniszter úgy fogalmazott, nagyon fontos, hogy a fiatalok olyan diplomát szerezzenek, amivel el tudnak helyezkedni és legalább ilyen fontos, hogy a képzési rendszerben a gazdaság határozza meg, hogy milyen szakmákra van szükség. Ehhez a gyakorlati képzést előtérbe helyező duális rendszer további erősítésére van szükség, hogy németországi mintára a vállalkozások iskolázzák be a tanulókat, igényeik szerint.
A Fidesz 7 pontban összegezte a következő évek  gazdaságpolitikai céljait

A fórumon a nemzetgazdasági miniszter a Fidesz terveit is bemutatta. A hét pontba összefoglalt elképzelések egyik legfontosabb célja, hogy a magyar gazdaságot növekedési pályán tartsák és 2018-2020 között az uniós átlagot meghaladó gazdasági bővülést érjen el Magyarország. A célkitűzések között szerepel, hogy az ország egyensúlyi állapota megmaradjon, ne kelljen külső forrásokhoz folyamodni, tovább csökkenjen az államadósság, az adósságrátát 2022-re 60 százalék alá szeretnék leszorítani. A Fidesz 2022-re el kívánja érni, hogy a bérre rakódó közterhek a régiós szint alá csökkenjenek, a foglalkoztatottság szintje pedig tovább emelkedjen: 2020-ra újabb 250-300 ezer új munkahely jöjjön létre. A tervek között az is szerepel, hogy vállalkozások összefogásával olyan magyar brandek jelenjenek meg a nemzetközi gazdaságban, melyek Magyarország jó hírét, gazdasági erősödését népszerűsítik.

A fórum végén a jelenlévők kérdéseket tehettek fel a miniszternek, ezek között a járulékterhek csökkentése, az árammal fűtők támogatása, de az aranykészlet felhasználási célja is szerepelt.
(Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel készített interjúnkat hamarosan olvashatják.)

Képek:


Címkék: valasztas2018
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet