A mi Jókaink - Kamarakiállítás a Református Gyűjteményekben


2018-03-09 22:44:33  | cikk: Babos Petra  | 


A mi Jókaink - Kamarakiállítás a Református Gyűjteményekben főképe
Pápa Város Önkormányzata a 2018-as esztendőt Jókai-emlékévvé nyilvánította, emlékezve arra, hogy 125 évvel ezelőtt alakult meg a Jókai Kör és 125 évvel ezelőtt választották Jókai Mórt Pápa díszpolgárává. Ennek kapcsán egész évben gazdag programokkal emlékeznek a nagy mesemondóra a Jókaihoz kötődő intézmények és az önkormányzat és egyaránt.
Péntek délelőtt a Pápai Református Gyűjteményekben nyílott kiállítás, A mi Jókaink címmel.
Köntös László, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója a megnyitón elmondta, Jókai a magyar identitás része, ezért fontos rá emlékezni. Jókai, a mi Jókaink. Kiemelte, kellenek a múltunkból olyan emberek, akiket a magunkénak tudunk érezni, s addig jó, amíg vannak közös emlékeink.
A kiállítás anyagát Mezei Zsolt könyvtárvezető válogatta Török Judit és Szabóné Lovász Gyöngyi segítségével.
Az enteriőrben helyet kapott kiállítás olyan, mintha az időben visszaléptünk volna, s Jókai szobájában lennénk. A falon 1872-es arcképét, és a díszpolgári oklevél másolatát helyezték el, az asztalon a tarokk kártya és könyvek. Az oldalsó tárlókban néhány érdekes dokumentum tekinthető meg, levelek, s egy kuriózum is, ami egy eredeti 12 oldalas Jókai kézirat, ami a Kőszívű ember fiainak egy fejezete, s az, hogy ez hogy került ide, azt nem tudták kideríteni - mondta megnyitójában Mezei Zsolt könyvtáros.
A kamarakiállítás év végéig látogatható a gyűjtemények nyitvatartási idejében.
A tárlatmegnyitón az iskola két diákja, Erdős Hajnalka és Kerpel Péter működtek közre, Jókai-szövegek felolvasásával.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-11-17 11:35:06

Vasárnap biciklitúrára várják a pápaiakat


ajánlott cikk főképe

2018-09-26 19:54:42

Kiadvány készül a helyi értékekről


ajánlott cikk főképe

2018-10-13 07:10:37

Grafikák a könyvtárban


ajánlott cikk főképe

2018-11-30 20:35:40

Az én falum, az én városom - értékek gyermekszemmel