Ünnepre készül a város


2018-03-13 23:32:39  | cikk: HuHa  | 


Ünnepre készül a város főképe
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára készül a város. A csütörtöki Március 15. téri városi megemlékezés helyszínén már ma megkezdődtek a munkálatok, a Városgondnokság dolgozói felállították a színpadot, megépítették a szereplők számára a faházakat, rendezik a park növényeit, rendet raknak. A tér bronzszobrainak tisztítása is elkészült, a Turul és a talapzatán lévő dombormű megtisztítva, újrapatinázva várja a megemlékezőket.Megtisztítva, patinázva várják az ünnepet a tér szobrai

Az ünnepi program részleteit Szabadkai Verita, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont igazgatója ajánlotta a pápaiak figyelmébe. Mint mondta, a hagyományos forgatókönyv szerint zajlik a megemlékezés, Pápa Város Fúvószenekara fogadja a térre érkezőket 10 óra előtt, majd lovashuszárok vonulnak be a térre. Az ünnepség szónoka dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség államtitkára, az ő beszédét követően Nemzetiszín Csillag címmel láthatnak zenés-irodalmi műsort az emlékezők.
-Az ünnepi műsor összeállításánál figyelembe vettük, hogy városunk egykori neves diákját, Jókai Mórt 125 évvel ezelőtt avatták díszpolgárrá és Pápa Város Önkormányzata ezt az esztendőt Jókai emlékévvé nyilvánította. Jókai Mór eszmeiségét az 1848-as Kokárda című versével és az általa végső formába öntött 12 ponttal is idézzük meg. A műsor másik pápai vonatkozása, hogy Gál József, szintén egykori kollégista Ólmos botok című verséből is elhangzik részlet, ezt egyébként 1842-ben Petőfi szavalta el Pápán - tájékoztatott az igazgató. Hozzátette, az ünnepi műsor második része a forradalom katonájáról, a szabadságharc tábornokáról, Görgey Artúrról emlékezik meg, születésének 200. évfordulója alkalmából. A műsorban közreműködik Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház színművésze, Glassl Dominik, a Petőfi Sándor Gimnázium diákja, a Vadvirág néptánccsoport, a Pápai Huszáregyesület és a Pántlika zenekar.
Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója

A megemlékezés kísérőprogramjaként 48-as játszóházba várják a családokat 10-12 óráig a Kékfestő Múzeumban és ezen a napon ingyenesen látogatható a Pápai Református Gyűjtemények A mi Jókaink című kiállítása.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-06-21 21:31:52

Megérkeztek a makettek


ajánlott cikk főképe

2018-08-28 13:26:32

Piacpróba a Fő téren


ajánlott cikk főképe

2018-05-04 12:24:22

Városi ballagás: megújult környezet, más útvonal


ajánlott cikk főképe

2018-09-03 17:31:38

Rendőrök az iskoláknál