Kivágják a csonka fákat Borsosgyőrön


2018-03-19 16:54:24  | cikk: HuHa  | 


Kivágják a csonka fákat Borsosgyőrön főképe
A tervek szerint a hét második felében megkezdi a Városgondnokság Borsosgyőr fő utcáján a csúnyán féloldalasra csonkolt, beteg fák kivágását. A fák eltávolításáról szóló döntést még múlt év szeptemberében hozta meg a részönkormányzat, mostanra megérkeztek a szükséges engedélyek és most van az ideje a favágásoknak, így kezdődhet a növények cseréje.
Máté István, Unger Tamás és Bakó István (Balról jobbra) a helyszínen tekintették meg a kivágandó fákat

Máté István, a borsosgyőri részönkormányzat elnöke elmondta, régóta folyamatban van ez a történet, a lakosság köréből többen is kérték a csonka, féloldalas és balesetveszélyessé váló fák kivágását, így született meg szeptemberben a döntés az eltávolításukról.
-Ezek a fák már 60 évesek, mivel elérték a villanyvezetéket, a közműszolgáltató lenyeste őket, de nem esztétikusan, és volt olyan fa, amelyik kettéhasadva kárt okozott egy lakóházban. Mindenképpen megérettek arra, hogy eltávolítsuk őket, ezért kértük a Városgondnokságot a fák kivágására és újak telepítésére - közölte.
Unger Tamás a falu Pápa felőli oldalát képviselőtársával bejárva szintén a fák kivágásának szükségességéről szólt. Úgy fogalmazott, sajnos a túlnőtt fák visszavágásakor az áramszolgáltató az esztétikai elvárásoknak nem tesz eleget, s ez nem csak itt, hanem a város más területén is probléma, hiába próbáltak ez ügyben eredményt elérni a szolgáltatónál. De nem csak a fák féloldalasra vágása a gond, hanem az is, hogy a kezeletlen csonkok a fák megbetegedését eredményezik, már itt Borsosgyőrön is látszanak ezeknek a nyomai, az elszáradt ágak pedig balesetveszélyt jelentenek.
Öregek, betegek, csonkoltak, túlnőttek - helyttük új fákat ültetnek

Unger Tamás arról is szólt, a nagyméretűre nőtt, régi fák sok problémát okoznak másutt is a városban, elérik a légvezetékeket, gyökereik felnyomják a járdát, kárt okoznak a csapadékvíz és szennyvíz elvezetőkben.
-Amikor fákat vágunk ki, azt nem azért tesszük, mert nem szeretjük a zöld növényeket, hanem mert a nem odavaló, túlnőtt fák okozta problémákat meg kell oldani - fogalmazott.
A borsosgyőri főutcán 40 fát távolítanak el a közeljövőben, s ugyanennyit ültetnek is helyettük, a tervek szerint még áprilisban - tudtuk meg Bakó Istvántól, a Városgondnokság vezetőjétől. Felidézte, a szeptemberi részönkormányzati döntés után megkezdődött az engedélyek beszerzése, mostanra már minden szükséges dokumentum a birtokukban van és indulhat a munka. A kivágandó fák többsége az orvosi rendelő oldalán az első ház és az emlékmű között található, hat növényt pedig a túloldalról vesznek ki.
A légvezetékeket veszélyeztetik a túlnőtt fák

-A fák kivágását követően tuskófúrással, tereprendezéssel teljes körű munkát végzünk, és még áprilisban tervezzük 40 új csemete telepítését.
A munkák ütemezéséről az igazgató úgy tájékoztatott, még a héten megkezdik az előkészítő munkákat, és azoknak a fáknak a kivágását, melyek nem veszélyeztetik a villanyvezetékeket. Az áramszolgáltatótól március 27-ére kaptak engedélyt az áramszünethez, ekkor nagy erők bevonásával távolítják el a veszélyes fákat.
Az újonnan ültetendő csemeték kiválasztásánál arra törekednek a szakemberek, hogy ne tájidegen fajokat telepítsenek és fontos szempont az is, hogy a felnövő fák ne veszélyeztessék a légvezetékeket.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-08-29 21:48:19

Az improvizáció és a perspektívák


ajánlott cikk főképe

2018-08-07 10:52:09

A Fő térre költöznek a katonák


ajánlott cikk főképe

2018-09-26 20:06:56

Bontják a zsalut


ajánlott cikk főképe

2018-08-26 17:37:50

A misszió a tábori lelkész igazi kihívása - Szabó Ferenc előadása