Alvászavarok kisgyermekkorban


2018-03-21 20:42:36  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Alvászavarok kisgyermekkorban főképe
A csecsemők és kisgyermekek alvászavarairól hallhattak hasznos információkat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja Segítünk, hogy segíthess című előadássorozata mai alkalmának résztvevői dr. Lőrincz Matild gyermekorvostól a Napsugár Bölcsődében.
A doktornő elsőként az alvás fontosságáról és élettani szerepéről szólt, hangsúlyozva, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az élet minden területére negatívan hat, és komoly betegségekhez is vezethet.
Az érdeklődők fontos tudnivalókat hallhattak az alvászavarok különféle típusairól. A disszomnia körébe tartoznak az elalvás és az átalvás zavarai, a paraszomniák közt pedig az alvajárást és a félelmetes éjszakai felriadásokat említette az előadó.
Dr. Lőrincz Matild hangsúlyozta, a gyermekek számára nagyon fontos, hogy kialakuljon a megfelelő napirend, amiben jelentős szerepe van az esti tevékenységeknek. A fürdetés, a vacsora, majd az altatás „szertartása” biztonságérzetet ad a gyermeknek. Nagyon fontos, hogy a szülő meséljen a gyermeknek, és az esti mese kellemes hangulatú történet legyen. Ha a gyermek felriad éjszaka, nem szabad sírni hagyni, a szülőnek mindenképpen oda kell mennie hozzá, hogy biztonságban érezze magát a kicsi, és könnyebben megnyugodjon.

Dr. Lőrincz Matild a bölcsőhalálról is beszélt

A gyermekorvos felhívta a szülők figyelmét arra is, ha a gyermeknél alvajárást tapasztalnak, igyekezzenek biztonságossá tenni a lakást, nem szabad például teraszajtót vagy ablakot éjszakára nyitva hagyni. Fontos, hogy a gyermeket visszavezessék az ágyába, és megvárják, míg újra elalszik, de semmiképpen nem szabad felébreszteni. Az is fontos, hogy másnap nem szabad a gyermek figyelmét felhívni az éjszaka történtekre, mert ezáltal szorongás alakulhat ki és súlyosbodhatnak a tünetek.
Dr. Lőrincz Matild szólt a bölcsőhalálról is, melynek hátterében a kutatások szerint genetikai okok állnak. Mint mondta, a 2 és 4 hónapos közti csecsemők a leginkább veszélyeztetettek. A megelőzés szempontjából nagyon fontos, hogy a gyermek a saját ágyában aludjon, és lehetőség szerint ne hason. Az ágyban mindenféle puha dolog veszélyforrás lehet. Ezért semmiképpen ne kerüljön a kiságyba rácsvédő, párna és nagyobb méretű plüssállat. Nagyon hasznos berendezés a légzésfigyelő, de csak jó minőségű készüléket érdemes beszerezni és fontos, hogy az elemek mindig megfelelően töltöttek legyenek. Ha a készülék jelez, és a szülők meggyőződtek arról, hogy nem téves riasztásról van szó, azonnal meg kell kezdeni a gyermek újraélesztését.
Az előadás végén, a sorozat hagyományaihoz hűen dr. Lőrincz Matild az érdeklődők kérdéseire válaszolt.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
 Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-10-18 21:45:29

Veszprém megyei közművelődési szakmai nap


ajánlott cikk főképe

2018-07-27 17:43:29

Elkészült az útfelújítás Nagygyimótnál


ajánlott cikk főképe

2018-08-09 22:55:18

Dávid-csillag, menóra, mezüze és a többi jelkép


ajánlott cikk főképe

2018-10-27 14:56:36

Görgei Artúrról a KÉSZ-ben