Felszentelték a Boldog Gizella Kápolnát a Katolikus Iskolában


2010-05-11 22:05:48  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Felszentelték a Boldog Gizella Kápolnát a Katolikus Iskolában főképe
Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel ma délután szentmise keretében a pápai Római Katolikus Általános Iskola alsó tagozatának székhelyén (Török Bálint utca) lévő Boldog Gizella Kápolnát, melyet az iskola padlásterében alakítottak ki. Az eseményen jelen volt még dr. Mail József apát-plébános, Szijártó László káplán, dr. Csernai Balázs káplán, Salgó Ferenc kanonok-plébános és az iskola néhány tanára és diákja.

A munkálatok ősszel kezdődtek és az idén januárban értek véget.

A szentmise elején Gombásiné Takács Gyöngyi, a Római Katolikus Általános Iskola igazgatónője köszöntött minden jelenlevőt, elsősorban dr. Márfi Gyulát és dr. Mail József pápai apát-plébánost. Beszédében köszönetet mondott a Veszprémi Főegyházmegyének, hogy létrehozták ezt a kis kápolnát, melyben akár hittanórákat is lehet tartani, osztálymisékre nem kell a Nagytemplomba menni. Végül elmondta, hogy az ötlet, hogy Boldog Gizella legyen a kápolna védőszentje, dr. Mail József apát-plébános úrtól származik, mivel a Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentje Boldog Gizella.

Az igazgatónő beszéde után dr. Márfi Gyula veszprémi érsek felszentelte a kápolnát, majd elmondta, hogy az iskola és a templom összetartoznak. Reményik Sándor Templom és iskola című versét hozta fel példának, hogy az iskolában nemcsak tanítani akarnak, hanem a vallásra is nevelni. Boldoggá az embert csak a tudása nem teheti, kell hozzá a hit.
A szentmise keretén belül beszélt Boldog Gizella életéről és munkásságáról is.
- Gizella azoknak a nagy európai nőknek a nyomdokába lépett, akik előmozdították a nyugat kereszténnyé tételét. Városa Veszprém volt. A veszprémi püspök ettől kezdve a mindenkori magyar királyné gyóntatóatyja, és a koronázás alkalmával koronázó főpapja is volt. István a pápától kapta a koronát, a királynénak a magyarok készítettek. Gizella elsősorban városát igyekezett megszépíteni. Fölépítette a székesegyházat és alapított egy apácazárdát. Az esztergomi és somlyóvásárhelyi zárda alapításában is közreműködött. Neki kellett az ország templomait egyházi felszerelésekkel ellátnia, Gizella nagyon szépen varrt és hímzett. Gizella példás feleség volt. Kölcsönös nagyrabecsülés, gyengéd megértés és finom tapintat jellemezte a házastársak egymáshoz való viszonyát. Sokszor elkísérte férjét nehéz ellenőrző útjaira is az országban. Fáradhatatlan volt a jótettek gyakorlásában - hangsúlyozta az érsek.

A szentmisét követően az 5. b osztályos tanulók Boldog Gizella életét és munkásságát mutatták be egy rövid színdarabban, melyre Schrei Balázs készítette fel őket.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-09-28 01:26:51

Egy jelkép újjászületett - felavatták a kastélykaput és kerítését


ajánlott cikk főképe

2020-01-28 21:36:08

Magyar emlékek Bajorországban


ajánlott cikk főképe

2019-12-09 21:12:42

Idősek karácsonya Tapolcafőn


ajánlott cikk főképe

2019-10-28 23:33:27

Reagált és értékelt Grőber Attila