Így segítene a baloldal a devizahiteleseknek és a Quaestor-károsultaknak


2018-03-23 22:05:09  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Így segítene a baloldal a devizahiteleseknek és a Quaestor-károsultaknak főképe
Minden egyes devizahiteles szerződést a felvételkori árfolyamon kell újraszámolni, addig pedig fel kell függeszteni az ezeket érintő végrehajtásokat - jelentette ki Szakács László országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezető-helyettese a szocialisták pápai irodájában tartott sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki politikus kiemelte, pártja együttműködési megállapodást kötött a devizahitelesekkel és a Quaestor-károsultakkal, hogy segítsenek igazságot szolgáltatni számukra. Hozzátette, a devizahitelek miatt még mindig kilencszázezer ingatlant veszélyeztet végrehajtás, vagyis szavai szerint az ország tíz százaléka érintett valamilyen formában ebben az óriási problémában, amit a kormány nem hajlandó megnyugtatóan kezelni. Szakács László hangsúlyozta, új banki elszámoltatásra lenne szükség: minden egyes devizahiteles szerződést újra kell számolni a felvételkori árfolyamon, addig pedig fel kell függeszteni az ezekhez kapcsolódó végrehajtásokat, így teszik ezt Szlovéniában és Romániában is. - A devizahitelesek szerint a bankok 2000-2500 milliárd forinttal követelnek többet, mint amennyit követelhetnének. A forint 20-40 százalékkal értékelődött le a devizákkal szemben, ugyanakkor a törlesztőrészletek 200-300 százalékkal növekedtek. A kormány nem parancsolt megálljt a bankok csillapíthatatlan pénzéhségének, hanem odadobta eléjük 900 ezer magyar család otthonát - fogalmazott az MSZP frakcióvezető-helyettese.
A Quaestor-ügyre kitérve Szakács László elmondta, 32 ezer ember keresi a megtakarítását, összesen 220 milliárd forintot. Véleménye alapján ebben a brókerbotrányban megkerülhetetlen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felelőssége, mivel az ország központi bankjának „szemei előtt” károsította meg az embereket a szóban forgó cég. Az országgyűlési képviselő úgy látja, a kormány a Quaestor-károsultaknak sem segített megfelelően, ők mindössze 17-25 százalékot kaptak vissza a követelésükből. - A Quaestor egykori vagyonát vissza fogjuk venni azoktól, akiknél van, és az MNB devizatartalékának a terhére fizetjük ki a kártalanítást - húzta alá Szakács László.

A sajtótájékoztatón Gőgös Zoltán országgyűlési képviselőjelölt, az MSZP országos elnökhelyettese arról beszélt, hogy Pápa környékén is voltak vitatható döntések az állami földek bérbeadásai, illetve eladásai terén, amikhez kapcsolódóan több bírósági per van folyamatban. Hozzáfűzte, kormányrakerülésük esetén minden egyes szerződést felülvizsgálnak majd, miközben szeretnék visszaadni azt a hitet, hogy a földek visszakerülhetnek azok kezébe, akik használják azokat és ezekből élnek.

Képek:


Címkék: mszp | valasztas2018
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet