Készül az új szabadtéri színház helye


2018-04-05 21:41:41  | cikk: HuHa  | 


Készül az új szabadtéri színház helye főképe
Megkezdődött a kialakítása és a városi ballagásra használatra kész lesz a régi szabadtéri színpad helyére tervezett új szabadtéri színház. Mint arról többször hírt adtunk, a Zöld Város projekt keretében megújul a Várkert, ez pedig a Várdombot, vagyis az Esterházy-kastély főhomlokzata előtti területet is érinti. A régi, használhatatlanná vált szabadtéri színpadot már ősszel lebontotta a Városgondnokság, azóta az új - mobil nézőtérből és színpadból álló - színházi tér tervei elkészültek, most pedig már a kivitelezés zajlik.
Zajlik a munka a Várdombon

Molnár István, a városfejlesztési osztály vezetője érdeklődésünkre elmondta, a kivitelező feladata első körben az, hogy a mobil lelátó és színpad fogadó területét kiépítse.
-Pontalapok készülnek a domboldalon, erre lehet majd ráhelyezni azt a lelátót, amelyet már többször is használtunk itt a kastélyudvaron. Ehhez nagyon pontosan ki kell mérni a pontalapok helyét, a kiásott gödrökbe kerül a zsalu és a vasbeton szerkezet. Mivel a színpad is mobil lesz, ennek az alapjához egy gyeprácsos területet alakítanak ki.
A lelátó és a színpad nélkül egy zöld domboldalt látnak majd az erre járók, bizonyos szögből a kerek pontalapok is látszani fognak, amikor pedig rendezvénynek ad helyet a terület, akkor a mobil lelátó uralja majd a képet. Az új nézőtér nagyobb lesz, mint a régi szabadtéri színpadé volt, több néző fogadására lesz alkalmas - tudtuk meg az osztályvezetőtől.
Vörös László, Áldozó Tamás és Molnár István a kivitelezés menetéről egyeztettek

A munkálatok kivitelezőjének nem csak ez a feladata, hanem a Várdomb többi részének kialakítása is, így a munkavégzést is két ütemre bontották. A szabadtéri színházi térnek a májusi városi ballagásra kell elkészülnie, a teljes beruházási elem kivitelezési határideje pedig év vége. Ez utóbbi munkákat már a Várkert megújításának többi elemével is össze kell hangolni. A terület műemléki védettségű és természetvédelem alatt áll, így a munkálatok tervezői művezetés mellett zajlanak.
A mobil nézőtér illesztőpontjait készítik elő

A mobil nézőtér és színpad alkalmazása a rendezvények megtartására nyújt lehetőséget, ugyanakkor biztosítja, hogy amikor nincs rendezvény, a kastély eredeti megjelenése legyen látható a Várkertből. A műemlékesek eredetileg azt szerették volna, hogy innen minden felépítmény eltűnjön, ne legyen szabadtéri színpad, az önkormányzat azonban ragaszkodott a városi ballagás helyszínének megőrzéséhez - idézte fel Áldozó Tamás a helyszínen. A mostani megoldás egy kompromisszum eredménye, hiszen a mobil elemek biztosítják, hogy ne legyen itt állandóan a lelátó és a színpad.
Az új szabadtéri színház elsőként a városi ballagásnak ad majd helyet a hagyományoknak megfelelően, azonban Áldozó Tamás polgármester bízik abban, hogy más rendezvényeket is fognak itt tartani.
-Ez valóban kihívás, hiszen az elmúlt években a ballagáson kívül más programok nem zajlottak itt, de szeretnénk, hogy kollégáink - például a JMSZK-ban - újra tudnának ide programokat szervezni - fogalmazott.
A városi ballagásra használhatóvá válik a terület

A Várkertben egyébként jelenleg több helyszínen is folyik munkavégzés: a leomlott támfal felújításához tegnap kapott munkaterületet a kivitelező, a kastélykapu és kerítés rekonstrukciós munkái is megkezdődtek már és hamarosan a Zöld Város projekt további tervei is elkészülnek, ami alapján a park más részei is munkaterületté válnak.

Képek:


Címkék: felújítás
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-09-16 18:05:19

A Korvin utca lesz a hatodik


ajánlott cikk főképe

2018-11-07 21:02:58

A Barát utca és a Kard utca között dolgoznak az építők


ajánlott cikk főképe

2018-10-03 16:54:14

Kezdődik a Korvin utca felújítása


ajánlott cikk főképe

2018-09-05 15:31:34

Pályázati pénzből újul meg a könyvtár egyik épülete