Dr. Zongor Gábor kiállítása a könyvtárban


2018-04-10 08:28:02  | cikk: Babos Petra  | 


Dr. Zongor Gábor kiállítása a könyvtárban főképe
Dr. Zongor Gábor festőművész alkotásaiból Másnap címmel nyílt kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtárban.
1953-ban született Mosonmagyaróváron. Művészi pályára nem készült, de gimnazista kora óta részt vesz kiállításokon, számtalan alkalommal bemutatkozott itthon és külföldön. A jogi egyetemi tanulmányai óta fest fára; a fát megalapozza, majd temperával fest, végül lakkozza a felületet. “Képeim zömében nem keretezettek, ha festek rájuk keretet, akkor azt is megfestem, akárcsak a képek oldalát. Többnyire azt a képet próbálom megfesteni, amelyik kialakul a fejemben. Ennek ellenére születtek már illusztrációim is, így néha folyóiratok és könyvek címlapján is feltűnnek. Felkérésre készített illusztrációim néhány könyvet kívül és belül is díszítenek” - írja önéletrajzában.
A kiállítást Oláh Miklós méltatta

A tárlatot Oláh Miklós szociológus, szőlész-borász nyitotta meg a nagyérdemű előtt. Mint mondta, Gábor jeles képzőművészeti alkotó, igazi művész: miközben látszatra hozzánk, egyszerű hétköznapi művészet kedvelőkhöz hasonlóan, esetenként meglehetősen triviális dolgokkal telnek a napjai, képességei között szerencsére akad egy olyan is, amelynek birtokában olyan utat jár be, amelyekre mi, nem művészek képtelenek vagyunk.
-Ugyanazokról a dolgokról, az épített és természeti környezet legkülönfélébb tárgyairól, lényeiről, dolgairól mást vesz észre, mint mi, mást gondol róluk, asszociációban más, izgalmasabb következtetésekre jut, mint mi. Ráadásul, van egy olyan istenadta képessége, hogy ennek a gondolati folyamatnak az eredményeit rögzíteni is tudja. Zongor Gábor festői munkássága ettől egyedi, utánozhatatlan, mindenki másétól könnyűszerrel megkülönböztethető. Hiszen ki másnak jutna eszébe emeletes épülettel léghajózni a belvárosban, vaddisznókat makkoltatni a holdon, gólyalábakon közlekedtetni a halált, Hany Istókat ábrázolni a fűzfői öbölben, grappa-tárlót látni a rámai kolosszeumban vagy éppen 180 fokkal elforgatni egy apátsági épületet a Balaton partján - emelte ki a szociológus, majd hozzáfűzte, sok esetben groteszk elemekkel is operáló művek hosszú sorában a témák és a formai megoldások sokszínűsége ellenére Gábor munkásságában rend van.
Zongor Gábor közigazgatási szakemberként és festőművészként egyaránt alkotó embernek számít. Mint mondta, a festés családi hagyomány náluk, hiszen édesapja is festett, bátyja grafikus volt.
-A mai napig fára festek temperával, végül is a régi ikonfestészeti technológiát alkalmazom. Ez nagyon jó, gyorsan lehet vele dolgozni. A kép mindig a fejemben születik meg, sokszor videókép formájában.
A művésztől megtudtuk, azt is, hogy a kiállítás miért éppen a Másnap címet kapta: amikor dr. Hermann Istvánnal egyeztették a tárlat megnyitó napját, áprilist beszéltek meg. Először húsvét hétfőre gondoltak, majd az április 9-re esett a döntés, az országgyűlési választás MÁSNAPjára. A másik apropója, hogy a pálinka alkoholtartalmának néha vannak MÁSNAP következményei. Ezért is hozott Zongor Gábor ilyen témájú képeket a tárlatra.
A kiállításon az önálló művek, táblaképek mellett Zongor Gábor régóta energiát áldoz az alkalmazott művészetek területén is. Könyv és folyóirat borítókat, kártyafigurákat, festett köveket, tányérokat, használati eszközöket, pálinkafákat fest, no és borosüveg címkéket is készít. Utóbbit több, mint 10 éve, 2007-től teszi, eddig összesen 20 ilyen alkotása készült már.
A kiállítás megnyitón Áldozó Tamás polgármester is részt vett, aki gratulált az alkotónak, s örömét fejezte ki, hogy városunkba is elhozta festményeit a pápaiak legnagyobb örömére.
A kiállítás megnyitón a Bárdos Fiúk énektrió működött közre bordalokkal. Természetesen a kiállítást pálinkakóstoló is különlegesebbé tette, melyen a könyvtárigazgató elmúlt 20 évi pálinkatermésének egyes nedűiből állt össze.
A tárlat április 27-ig tekinthető meg.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!