Kávészünet a költészet napján


2018-04-12 22:22:43  | cikk: ha  | 


Kávészünet a költészet napján főképe

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ egy ingyenes programmal kedveskedett a megzenésített versek kedvelőinek a költészet napján. A színházterem zsúfolásig megtelt a Kávészünet együttes koncertjére. A zenekar 2005-ben alakult egy budapesti kollégiumban. Popovics György és Németh Ferenc úgy gondolták, hogy a kötelező versek is könnyebben népszerűsíthetők, ha jó zenével párosulnak. Azóta ezt az utat követik - sikerrel. 2010-ben kiérdemelték a „Kultúra Fiatal Nagykövetei” címet, melyre minden fellépésükkel újra és újra rászolgálnak.

Popovics György elmesélte, hogy ő már gyerekkorában is járt szavalóversenyekre, szívesen tanulta a verseket, aztán drámatagozatos gimnáziumban tanult, ahol egyre jobban "elmerült" az irodalom világában. - Bár nem egy középiskolába jártunk, a kollégiumban együtt laktunk Németh Ferenccel. Hamar kiderült, hogy mindketten szeretjük a verseket és a zenét is, s bár különböző zenei műfajokat kedveltünk, összefogtunk és megalapítottuk az együttest. 2009-ben szerepeltünk a Csillag születik műsorban, azt követően egyre több felkérést kaptunk, ma pedig már szerencsére hamar megtelik a koncertnaptárunk - mondta a négy tagú formáció énekese.

A közönség együtt táncolt, énekelt a zenekarral

A Kávészünet a zenét és a verset párosítja, hisz azt tapasztalják, hogy a közönség könnyebben befogadja és a diákok könnyebben meg is tanulják a verseket, ha muzsika társul hozzá. Az együttes a költemények hangulatához és a költő habitusához alkalmazkodva zenésíti meg a lírai gondolatokat, van olyan vers, ami rockosabb hangzással csendül fel, de van akusztikus feldolgozás és popzenei hangzású zenés költemény is.

A zenekar nagyon sok pozitív visszajelzést kap a diákoktól, de a tanároktól is: a szakmai fórumokon egymásnak javasolják a pedagógusok a Kávészünet feldolgozásait, hisz így könyebben megszólíthatók a tanulók. A pápai koncerten is állva tapsoltak a diákok, együtt énekeltek a zenekarral. Többek közt József Attila, Arany János és Weöres Sándor verseit énekelték el a fiataloknak.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: koncert
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
 Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-08-18 22:31:36

Jó hangulatú jazz est a Fő téren