Szélesvíz nyolcadszor


2018-04-15 09:20:34  | cikk: ha  | 


Szélesvíz nyolcadszor főképe

Új rovat, Jókai-emlékév, értékek, múlt és jelen, s a jövő zálogai, a fiatalok is helyet kaptak a Szélesvíz idei első lapszámában. Pápa város folyóiratát ezúttal is a Jókai Mór Városi Könyvtárban mutatta be Mátyus Aliz főszerkesztő. Dr. Hermann István könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Mátyus Aliz részletesen szólt az egyes rovatokról, a kapcsolódó tervekről. Most már összeért a lap, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság, a hozzá tartozó civil kaszinók és a népfőiskola munkája, így akad tennivaló bőven.

Mátyus Aliz főszerkesztő mutatta be a nyolcadik lapszámot

Az Ünneplő város rovatban természetesen a Jókai-emlékév áll a középpontban - ezt jelzi az is, hogy a borítókon Szervátiusz Jenő emlékkövéről készült fotók láthatók. A nagy mesemondó nevét viselő, hozzá köthető intézmények támogató közreműködésével Pápa Város Önkormányzata méltó módon tiszteleg az egykori pápai diák emléke előtt. A kapcsolódó kiállítások, előadások, megemlékezések szép gondolatai olvashatók a rovatban.

A lapszám bemutatója ezúttal is a könyvtárban volt

A borítók belső oldalán Bakó Ildikó karcolt hímes tojásai láthatók, s ehhez kapcsolódóan olvasható S. Lackovits Emőke kiállításmegnyitó beszéde is a lapban. Balázs László tanár úrra Somfai Balázs emlékezik, az Értéktár rovatban Győry Endréné, Lőrincz Péter és Tóth Kálmán mesélnek munkájukról. Mátyus Aliz elmondta, hogy a Pápai Művelődéstörténeti Társaság kaszinójában is tartottak már értékfeltáró előadásokat, s szeretnék, ha a mesterek - Bakó Ildikó a tojásdíszítés, Lőrincz Péter a szövés, Tóth Kálmán a kerámikusság kapcsán - tanítanák is a fiatalokat, műhelyet szerveznének.

Parola Csaba az új rovat, a Hallható világ egyik interjúalanya

Új rovat a Szélesvízben a Hallható világ, mely a főszerkesztő szívügye. Fodor Gabriellával, az Operaház magánénekesével beszélgetett, s az írás mellett több közös terv is született, koncertlehetőségekről is szó esett. A rovatban olvasható még beszélgetés Fodor Bernadettel, aki a Bécsi Zeneakadémián végzett, és az exrefis Vörös Szilviával is, aki legutóbb egy Olaszországban rendezett nemzetközi versenyen lett első helyezett. A Szélesvíz olvasói megismerkedhetnek Parola Csabával, aki a református kórust vezeti és nem csupán karnagy, de zeneszerző is: bizonyítja ezt a 107. zsoltár, melynek ősbemutatója a reformáció ünnepén volt az Ótemplomban. Parola Csaba elmesélte az érdeklődőknek, hogy ő az Alföldről költözött Pápára, mert egyszer korábban járt itt és beleszeretett városunkba. 2009 óta él itt családjával, dolgozik a kórussal, zenét szerez, tanít.

A 88 oldalas folyóirat ezúttal is érdekes és értékes olvasnivalót kínál. A beérkező bőséges anyag egésze nem fér bele a fél évente megjelenő lapba, a kimaradt, ám a tartalomjegyzékben szereplő írások a Pápai Művelődéstörténeti Társaság honlapján olvashatóak.

Képek:


Címkék: szélesvíz
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
 Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-10-12 00:44:59

Szélesvíz, az értékes gondolatok fóruma