Ötvenkét facsemetét ültetnek a borsosgyőri főutcára


2018-04-24 21:22:14  | cikk: HuHa  | 


Ötvenkét facsemetét ültetnek a borsosgyőri főutcára főképe
A Városgondnokság ma megkezdte a kivágott fák pótlását Borsosgyőrön. A sérült, a légvezetékek veszélyeztetése miatt súlyosan csonkolt fákat márciusban vágták ki, s már akkor be is ígérték a gyors visszapótlást. Összesen negyven fát távolítottak el, s helyettük most ötvenkettőt ültetnek.
Az emlékmű felől kezdték meg a csemeték ültetését

Unger Tamás alpolgármester érdeklődésünkre felidézte, múlt év szeptemberében döntött úgy a részönkormányzat, hogy - többek között a lakossági kérésnek is eleget téve - kivágatják azokat a fákat, melyeket a vezetékek veszélyeztetése miatt az áramszolgáltató súlyosan megcsonkolt, s melyek így nemcsak csúnyák lettek, de a kórokozóknak is kiszolgáltatottá váltak, az elszáradt ágak pedig a járdán közlekedőkre, házakra is veszélyt jelentettek.
-Negyven fát vágtunk ki és már a favágáskor terveztük az új fák telepítését, olyanokét, amik javítják a településképet, nem veszélyesek a közlekedőkre, házakra, vezetékekre és egységes településképet alkotnak. A feladatot teljesítettük és ez a célunk a város más zöldfelületeinél is - mondta.
A kis fák törzskörmérete már most 14-16 cm, nagy földlabdával érkeztek, daruval emelték a helyükre

Ma a telepítés első ütemét végezték el, huszonöt csemetét ültettek el az emlékmű felől indulva, a munkát pedig várhatóan csütörtökön folytatják Pápa felé haladva. Bakó Istvántól, a Városgondnokság vezetőjétől megtudtuk, az ültetésnél a kertészmérnökök javaslatait figyelembe véve kisebb sorokat alkotnak az új növények, figyelemmel a föld alatt húzódó közművekre és a kapubejárókra. A csemeték már most akkorák, hogy nagy földlabdával szállították őket, telepítésük pedig bedaruzással lehetséges.
Egységes arculatot képező sorokba ültetik a fákat

-Ezek gömbfák, díszmeggyek, melyek négy méter magasra nőnek, koronájuk három méteres gömbbé növekszik, amit nyesni sem kell nagyon. Oltott fák, törzskörméretük már most 14-16 cm-es és már van kis lombkoronájuk. Ez a fafajta áprilisban virágzik, virágja fehér, így a virágzás idején szép fehér gömböket fogunk látni. A díszfák lassan nőnek, így körülbelül 10 év alatt érik el a négy méteres magasságot - közölte az igazgató, hozzátéve, egy fa ára megközelítette a 20 ezer forintot.
A kialakított gödrökbe daruval beemelt fákat ma dréncsövezték a későbbi hatékony öntözéshez, a gödröket földdel feltöltötték, beiszapolták, holnap pedig a tányér kialakítását végzik el. A faültetést csütörtökön folytatják a tervek szerint, és nem marad el a kivágott fák tuskóinak eltávolítása sem - tájékoztatott Bakó István.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-09-17 21:38:47

A Pápai Tankerületi Központról a GYFGK-ben


ajánlott cikk főképe

2018-12-19 15:20:15

Édes ünnep a Tarczyban


ajánlott cikk főképe

2018-09-04 11:00:10

Esős piacpremier - a rossz időben is eljöttek az árusok


ajánlott cikk főképe

2018-12-08 22:20:26

Összművészeti advent kékben