A bőr nem felejt - folytatódott a Máltai Szeretetszolgálat előadássorozata


2018-04-25 21:37:44  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


A bőr nem felejt - folytatódott a Máltai Szeretetszolgálat előadássorozata főképe
Erős napsugárzás esetén bármely bőrtípushoz tartozzunk is, percek alatt leéghetünk, ezért mindig figyelnünk kell a napégés megelőzésére - mondta el dr. Lőrincz Matild gyermekorvos a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja Segítünk, hogy segíthess című előadássorozata mai alkalmán a Napsugár Bölcsődében.
A doktornő felhívta a figyelmet arra, hogy a bőr nem felejt, ezért a gyermekkorban elszenvedett napégéseknek gyakran felnőttkorban jelentkeznek a káros hatásai, sok esetben a bőr rákos megbetegedései is a napártalmakra vezethetők vissza.
A napégette bőr bevörösödik, feldagad, esetenként hólyagok is jelentkezhetnek. Súlyos esetekben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki felírja a megfelelő hűsítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítményeket.
Nagyon fontos figyelni arra, hogy a gyermekek bőre vékonyabb, sérülékenyebb, így ők erős sugárzás esetén akár az árnyékban is leéghetnek.
Fontos, hogy fél órával a szabadba indulás előtt felvigyük a bőrre a jó minőségű, magas faktorszámú fényvédő krémet, melyet másfél óránként újra kell használni, illetve ajánlott a fürdést, pancsolást követően is újra krémezni a bőrt.

Dr. Lőrincz Matild a napártalmak megelőzéséről tartott előadást 

Emellett arra is figyelni kell, hogy a bőr mellett a szem is rendkívül érzékeny a napsugárzásra, így szemünket jó minőségű, UV-szűrős szemüveggel kell védenünk. A gyermekek egy éves kort követően már el tudják viselni a szemüveget, így számunkra is szerezzük be a megfelelő napszemüveget.
Erős napsütésben jól szellőző, világos ruhadarabokat adjunk a gyerekekre, fejüket minden esetben védjük szellős, világos sapkával, kalappal, kendővel. Mindezek mellett nagy melegben a megfelelő folyadékpótlásról sem szabad elfelejtkezni.
A gyermekorvos hangsúlyozta, nagy melegben gyermekeinek és háziállatainkat se hagyjuk a parkoló autóban, hiszen pillanatok alatt átforrósodhat a levegő, ami életveszélyes helyzetet idézhet elő.
Dr. Lőrincz Matild felhívta a figyelmet arra is, hogy a napsütésnek vitathatatlanul vannak kedvező élettani hatásai is. A napfény hatására csökken a depresszió, a napfény emellett a D vitamin termelését is elősegíti. A D vitamin élettani szerepe pedig felbecsülhetetlen.
Az előadás végén a doktornő a hallgatóság kérdéseire válaszolt. Az érdeklődők többek közt a napszúrással, a kisgyermekek strandolásával és a nyaralásra összekészített útipatikával kapcsolatban tettek fel kérdéseket.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!