A Horty-korszak zsidópolitikájáról


2010-05-13 19:57:26  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


A Horty-korszak zsidópolitikájáról főképe
A Hit Gyülekezete, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) – Összefogás a Demokráciáért Veszprém megyei szervezete előadásra várta az érdeklődőket ma este a Hit Gyülekezete közösségi házába. A rendezvény vendége dr. Lebovits Imre egyetemi docens, a BME Központi Könyvtárának nyugalmazott főigazgatója, a MEASZ elnökségének tagja volt. A zsidó meghurcoltatást túlélő Lebovits Imre a Horty-korszak zsidópolitikájáról beszélt előadásában. Kifejtette, hogy a lényeg megragadásához és értelmezéséhez szükség van a Horty-rendszer bemutatására. Az előadó úgy fogalmazott, az 1920 és 1945 között működő kormányok mindegyike foglalkozott a zsidósággal, negatív értelemben. A Horty-korszak zsidópolitikája a náci Németországgal összefogva – akarva akaratlanul is – kikövezte azt az utat, melyen 600 ezer magyar állampolgárt elvittek és megöltek a koncentrációs táborokban. Lebovits Imre szerint az emberek sok mindent nem tudnak a Horty-korszakról. Előadásában korabeli újságcikkekből olvasott fel és naplórészleteket idézett, melyeket nem kommentált, mondán: mindenki vonja le a következtetéseket.
Az előadás második felében Lebovits Imre bemutatta Zsidótörvények - zsidómentők címmel 2007-ben megjelent könyvét, amely a magyarországi zsidóság kálváriáját, az üldözötteket mentő embereket és tetteiket állítja előtérbe. A szerző több mint négyszáz oldalban gazdag dokumentumanyag segítségével mutatja be a magyarországi holokauszt történetét, azt, hogyan degradálták másodrendű állampolgárokká a zsidókat, miként jutott el Magyarország odáig, hogy polgárai százezrei nézték végig a magyar zsidóság kálváriáját. A kötet második felében rövid életrajzzal szerepel az a mintegy 700 ember, akik életüket kockáztatva emelték ki az üldözötteket a halált jelentő fogságból.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-05-16 22:20:45

Sikeres volt a középiskolások számára szervezett táncházsorozat


ajánlott cikk főképe

2019-09-12 21:16:07

A jövő fotós reménységei


ajánlott cikk főképe

2019-09-05 17:58:39

76 millió forint a Türr-gimnázium kollégiumának energetikai korszerűsítésére


ajánlott cikk főképe

2019-06-06 22:01:46

A te döntésed - Zacher Gábor előadása


PÁPA időjárás