Ezernyi virág és új funkció a Fő téren


2018-05-02 21:25:25  | cikk: HuHa  | 


Ezernyi virág és új funkció a Fő téren főképe
Az egynyári virágokat már elültették, az új funkciót pedig a közeli jövőben kaphatja meg a Fő tér - derült ki a minap a belvárosról a Városgondnokság vezetője és a polgármester tájékoztatásából.
Bakó István igazgatója a tavaszi munkákat összegezte. Mint mondta, beültették az ágyásokat és a virágtartó oszlopokat, kitakarították és elindították a szökőkutakat.
-A tavaszi munkák a korsós lány szökőkút megtisztításával és vízkőmentesítésével kezdődtek, ezt követően ültettük el a virágokat. Első körben 1050 tő muskátlit telepítettünk a bank felőli ágyásokba és a levendulás szigetek köré két sorban. Beültettük a lottózó előtti két virágágyást, ide több mint 700 növény került és legalább ennyivel ültettük be a virágoszlopkat is.
Az ágyásokba piros és fehér begóniát és háromféle kakastaréjt ültettek, a hat oszlopba apró virágú petúniák kerültek, a ládákban kihelyezett díszfák töve köré pedig futó növényeket, zöldlevelű és vöröslevelű díszbatátákat és krémszínű petúniákat telepítettek. A virágokat időjárástól függően heti hat napon át öntözik, így maradnak meg az erős melegben. A tavaszi munkák részét képezte a szökőkutak rendbe tétele és elindítása is, ez a múlt hét végére történt meg, akkor a vízenjáró és a bugyogó szökőkút működtetését kezdték meg.
Bakó István, dr. Áldozó Tamás és dr. Péntek Árpád együtt tekintették át a főtéri munkákat

Elismeréssel nyilatkozott a Városgondnokság munkájáról dr. Péntek Árpád, a belváros önkormányzati képviselője, aki úgy fogalmazott, a múlt évben is nagyon sok pozitív visszajelzést kapott a virágokkal díszített Fő térről. Hozzátette azt is, az itt élők és itt üzletet működtetők óvják, vigyázzák a teret, és szerencsére egyre kevésbé jellemző, hogy vandálok megrongálják a köztéri bútorokat és tolvajok ellopják a kiültetett növényeket.
-Nagyon szép látvány a sok virág a hosszú tél után, a teret még szebbé teszik a növények - fogalmazott.
Szökőkutak és virágoszlopok díszítik újra a teret

Ezt a gondolatot erősítette meg Áldozó Tamás polgármester is, aki úgy érzi, a Fő tér kérdése, hit kérdése: aki hisz a városban és a főtérben az örömmel nézi a változásokat.
-Az összes európai tendencia ebbe az irányba mutat, és ez visszatérés a jóval korábbi állapotokhoz, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a Fő tér funkciója a vásártér szerep volt és úgy látjuk, ebben még nagy lehetőségek rejlenek a következő hónapokban, években.
Erre egyébként már konkrét elképzelések is vannak, mégpedig a piac újjáépítése kapcsán. A polgármestertől megtudtuk, a korábbi tervektől eltérően, a hetivásár átépítésének idejére nem a várkerti parkolóban kapna helyet a piac, hanem a főtéren.
Visszakaphatja régi funkcióját a tér, ide tervezik a piacot

-A piacot hamarosan lebontjuk, és újra felépítjük, a tervek két változatot fogalmaznak meg és a képviselő-testület május 10-ei ülésén dönti el, hogy a bővebb vagy a szűkebb változatot támogatja. Erre azért van szükség, mert ez nem csupán optikai döntés, hanem arról is szól, hogy mennyi többletköltséget hajlandó a város vállalni - hitelből - az új piac megépítéséhez. Azonban az újjáépítés egy évében is biztosítani kell a piaci funkciókat, ennek lehet a helyszíne a Fő tér.
Mint megtudtuk, a most zajló előzetes tervezések a potenciális, leendő főtéri piac környezetét és pontos működési feltételeit próbálják meghatározni. A piac Fő térre költözése egyébként évszázados hagyományt eleveníthet fel, hiszen hosszú időn keresztül a tér legfontosabb funkciója az volt, hogy helyet adjon a hetivásárnak.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!