Szűkebb pátriánk - újratöltve


2018-05-08 23:38:34  | cikk: ha  | 


Szűkebb pátriánk - újratöltve főképe

A Szűkebb pátriánk címet viselő, országosan is egyedülálló honismereti előadássorozat közel 30 éves múltra tekint vissza, Huszár János és Borbély Lajos szervezték meg évről-évre a helytörténet iránt érdeklődő fiatalok számára. Ez a sorozat néhány éve abbamaradt, s most a Gróf Esterházy Múzeum sikeres EFOP 3.3.2-16 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért elnevezésű pályázatának köszönhetően ismét újraindult. A múzeum a Tarczy iskolának ajánlotta fel ezt a lehetőséget.

Öt előadást szervezett M. Varga Veronika projektmenedzser, Mészáros Szabolcs a Várkertről beszélt a gyerekeknek, Péterváry-Szanyi Brigitta régész a Fő téri ásatásokról mesélt, dr. Nagy-L. István múzeumigazgató két előadásra bontotta az Esterházy-kastély történetét, s zárásként Varga András, a Pápa Városi Televízió főszerkesztője régi pápai filmeket mutatott be a 7. és 8. osztályos gyerekeknek.

A záróelőadást Varga András főszerkesztő tartotta

Varga András főszerkesztő előadását vetítéssel kezdte, bemutatta a diákoknak azt az 1938-as filmet, mely az akkori korban korszerűnek, profi munkának számított. A Magyar Nemzeti Filmarchívumban bukkantak a felvételre. Szó esett a dokumentálás fontosságáról, az archiválásról: ez a munka a városi televízióban is lényeges feladat, mondta a főszerkesztő. Varga András említett még olyan filmeket, melyeket Pápán (is) forgattak, mint például a Redl ezredes, a Petőfi 73, a Viszontlátásra kisváros, s a Pápa Városi Televízó saját gyártású filmjei, mint a Morcogi és a Képtelen történet.

A Szűkebb pátriánk előadássorozat véget ért, egy-egy alkalmon 25-30 diák vett részt, nagy volt az érdeklődés. A helytörténeti foglalkozásoknak a következő tanévben az erkelesek lehetnek részesei.

Képek:


Címkék: múzeum
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-05-19 22:37:41

Május utolsó szombatján Régészet Napja


ajánlott cikk főképe

2018-05-27 08:45:17

Isten közelsége Rembrandt rézkarcain


ajánlott cikk főképe

2018-05-04 20:43:44

Van egy jó hagymás-babos receptje?


ajánlott cikk főképe

2018-05-08 23:38:34

Szűkebb pátriánk - újratöltve