Néptánctalálkozó sok színes programmal a közönség és a szereplők részére


2018-05-09 23:25:55  | cikk: HuHa  | 


Néptánctalálkozó sok színes programmal a közönség és a szereplők részére főképe
A hétvégén - május 11-12-én - rendezi meg a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület a 17. Országos Ifjúság Néptánctalálkozót. A rendezvény - melynek házigazdai teendőiben a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület aktívan közreműködik - 750 fiatal táncost fogad a városban, fellépési lehetőséget adva a csoportoknak és szakmai fejlődést segítő tanácsokkal ellátva az együtteseket.
Baán Éva a találkozó hagyományait és idei kínálatát ismertette

Pápa városában 1998 óta kétévente zajlik az ifjúsági néptánctalálkozó, melyet Foltin Jolán Kossuth-díjas koreográfus ajánlására hoztak ide, hiszen azelőtt az ifjúsági korosztálynak nem volt megmérettetése - idézte fel Baán Éva a mai sajtótájékoztatón. Mint mondta, a város és intézményei befogadták a rendezvényt és azóta is otthont adnak a találkozónak. 2007-től Nyíregyháza is szervezője a programnak, így páros években Pápán, páratlan években pedig ott gyűlnek össze a fiatal táncosok.
-Az idei évben 22 együttes vesz részt a találkozón, mely nem verseny és nem minősítés, ugyanakkor a szakmai zsűri e találkozó bemutatói alapján hívja meg a Néptáncantológia fellépőit - mondta el Baán Éva. A produkciókat hattagú, kiváló szakemberekből álló zsűri értékeli, a tánccsoportok vezetői pedig szakmai útmutatást is kapnak tőlük munkájuk folytatásához.
Az előadások, Fő téri programok az érdeklődők számára ingyenesek - emelte ki Szabadkai Verita

-A bemutatók pénteken 17 órától kezdődnek a JMSZK színháztermében, majd szombaton 15.30 órától folytatódnak. Az előadások megtekintése díjtalan, minden érdeklődőt várunk a rendezvényre - tette hozzá Szabadkai Verita, az intézmény igazgatója.
Pápa városa idén is számos színes programmal és kedvezményekkel fogadja a táncosokat, a JMSZK a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatán elnyert összegből támogatja az együttesek szállásköltségeit, a zenekari költségeket, az önkormányzat pedig az étekézi költségekhez és a szállásdíjakhoz járul hozzá. A város ingyenes fürdőzést biztosít az érkező csoportok számára a Várkertfürdőben, a táncosok térítésmentesen látogathatják a Kékfestő Múzeumot, de táncház és szombaton este a Fő téren a Tarsoly zenekar koncertje is várja őket. A szakmai programok sorát a szombat délelőtti zenés-táncos városi felvonulást követően Zsuráfszki Zoltán előadása teszi teljessé, melynek helyszíne a Református templom lesz.
A rendezvény az egész magyar néptánckultúra épülését szolgálja - hangsúlyozta a polgármester

Áldozó Tamás polgármester, a találkozó fővédnöke a rendezvény nagyságára hívta fel a figyelmet, hiszen a 750 résztvevő nagyon jelentősnek számít, és mint mondta, kevés olyan program van a városban, amely során ennyi vendég érkezik Pápára.
-Ez az érdeklődés azt üzeni, hogy kiváló munka folyik a pápai néptáncosok körében, olyan munka, amit érdemes támogatni. Az ország minden részéből összesereglik 22 együttes, látják egymás produkcióit, meg tudják ítélni, hogy ők maguk hol tartanak, így ezek a találkozók nemcsak a pápai néptáncnak használnak, hanem az egész magyar néptánckultúra épülését szolgálják - fogalmazott a városvezető, hozzátéve, a pápaiak büszkék lehetnek arra, hogy ebben szerepe van a városnak és köszönetet mondott Baán Évának és csapatának, akik koordinálják a programot.

Képek:

nincsenek képek

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-09-08 10:31:49

Borrendi találkozó


ajánlott cikk főképe

2018-08-13 00:07:40

"Csupán a magyar kezében cseng a kard..."


ajánlott cikk főképe

2018-07-24 17:27:02

A tervek egy része már kész a Várkert rehabilitációjára


ajánlott cikk főképe

2018-08-29 20:32:13

Búcsúztassuk zenével a nyarat!