Tavaszi nagytakarítás Tapolcafőn


2018-05-20 21:08:18  | cikk: ha  | 


Tavaszi nagytakarítás Tapolcafőn főképe

A Tapolcafői Kertbarát Kör tagjai 2010-ben kezdték el kialakítani a Forrás Tanösvényt, mely azóta az egyik legnépszerűbb kirándulóhellyé vált a környéken. Az akkori elnök, Horváth Endre javaslatára sokan összefogtak, és először kitisztították a medret és környékét. A tanösvény látványelemeinek sora a kertbarátok munkája révén sorra gyarapodott a lejáróval, a forrásfői kúttal, 2012-ben a szalonnasütővel, 2013-ban a malomkerékkel. Most ismét nagytakarításba fogtak a tapolcafőiek, ezúttal a tanösvény másik végénél.

Bodzabokrok, iszalag, gyomnövények borítják a területet

A református templomtól is megközelíthető a tanösvény, de egyre többen választják a másik, híd felőli bejárót. Az odavezető út azonban egy elvadult, gazos, bokros terület mellett halad el. Horváth Endre javaslatára - melyet a jelenlegi elnök, Somogyi Zoltán is támogatott - ismét nagy fába vágták a fejszéjüket a közjóért a tagok - szó szerint. Az út mellett volt néhány veszélyes fa, ezeket a tűzoltók vágták ki, a kertbarátok pedig feldarabolták. - Áldozó Tamás polgármester úr volt itt márciusban egy lakossági fórumon, akkor ő javasolta, hogy mivel ez önkormányzati terület, az itt kivágott fákat a tapolcafői idősek kapják meg. A 80 éven felüli lakosokhoz juttatunk el egy-egy utánfutó fát, először az egyedülállók kapják, de mindenkihez megérkezik a tüzelő, összesen 28 helyre kerül ebből. - mondta Horváth Endre.

A meder szélét is megtisztították a tagok

Az elhanyagolt területen nagyon sok bokor, hatalmasra nőtt gyom volt. Ezeket irtották a kertbarátok, de a meder partját is tisztították. A terv az, hogy a tanösvény ezen részén egy kis parkot alakítanak ki. A ligetes részre fákat is ültetnek majd.

 A felújított Örvényes-ladik

De nem csupán a parkosítás a feladat, folyamatos karbantartást igényel a tanösvény. Legutóbb az Örvény-tónál található csónakot kellett felújítani, a peremet és az ülőkét Tima Gyula asztalosmester készítette, Csizmadia Csaba festőmester pedig gyönyörűen lefestette a ladikot, az erre járók nagy örömére.

Képek:


Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet