Krisztusi család legyetek! VIII. Ökumenikus Nap Pápán


2018-05-21 22:23:02  | cikk: Babos Petra  | 


Krisztusi család legyetek! VIII. Ökumenikus Nap Pápán főképe
Pünkösdhétfőn rendezték a városban működő történelmi felekezetek a nyolcadik Ökumenikus Napot, melynek mottója az idén „Krisztusi család legyetek!” volt. Boncz Zoltán baptista lelkipásztor megnyitó beszédében elmondta, az ökumenikus napon szeretnék a történelmi felekezetek elmondani, hogy Isten közöttünk van, tehát létezik.
Unger Tamás alpolgármester köszöntőjében kiemelte, idén új helyen, jó időjárásban tarthatják a rendezvényt.
-A város életében már hagyományokkal bír az ökumenikus nap, amelyet idén nyolcadik alkalommal szerveztek meg a történelmi felekezetek. Én azt gondolom, hogy öröm, hogy városunkban a történelmi egyházak képviselői eljönnek, s együtt nyilvánítják ki, hogy Isten létezik. Az egyházak a város életében mindig is nagyon fontos szerepet töltöttek be. Nagyon erősek, ami azt jelenti, hogy nemcsak új épületeket építenek, újítanak fel, hanem erősek a tagjaikon keresztül. megmutatják, hogy hányan gondolják azt, hogy az együttműködés, az ökumené mennyire jelentős. A 2018-as esztendő a kormányzati politikában is a családok éve. A család a társadalom legkisebb, de egyben legfontosabb pillére. Ezen keresztül értékeket adunk át, s őrzünk meg és a család az alapja Magyarország és a nemzet további fennmaradásának is. Ha egy családot Krisztusi családként fogunk fel, akkor azok az értékek hagyományozódnak át, amelyek fontosak lehetnek számunkra, a tolarencia, a hétköznapok szabályai - mondta Unger Tamás, majd hozzátette, a pápai anyakönyvi hivatal szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt a házasságkötések száma, ami nagy öröm, remélik, ez így is marad. Az, hogy az ökumenikus napot pünkösdkor tartják, az szimbolikus jelentőségű.
A szervezők az idén is gondoltak a sport szerelmeseire. Őket délelőtt floorball várta, míg délután hat belvárosi templomot érintve örömfutáson vehettek részt, illetve a Várkertben futhattak egy kicsit nagyobb kört.
Az örömfutás idén is népszerű volt

Ifj. Márkus Mihály református lelkész, a rendezvény egyik szervezője hírportálunknak elmondta, nagy örömükre, idén a kegyeibe fogadta az időjárás a rendezvényt, s kellemes nyári időben telt a délután, új helyszínen, az Esterházy-kastély udvarában.
-A mai napon az a legfontosabb, hogy a családok együtt legyenek, játszanak, nézzék meg a gyerekek szereplését, esetleg együtt kocogjanak. Egy közösségnek az ad erőt, ha minél több időt tudnak együtt tölteni. A dolgos hétköznapokban erre nincs idő, ezért gondoltuk, hogy erre egy jó alkalom a pünkösdhétfő - mondta a lelkipásztor.
Az idei Ökumenikus Napon is felléptek a református gimnázium, a katolikus iskola és óvoda, az evangélikus iskola, és a Tánc-Lánc AMI diákjai, valamint a református óvoda.
A rendezvényről nem hiányozhatott a bibliai ételkóstoló sem, ami idén is nagyon népszerűnek bizonyult, szinte pillanatok alatt elfogytak az egyes gyülekezetek által készített ételek, melyek között volt zsidó tojás, túrókrém, Sára lángosa, fáraó vajas keksz, kókuszpelyhes golyó.
-Az emberek akkoriban jóval egészségesebben étkeztek, mint mi, sokkal kevesebb húst fogyasztottak. Inkább bárányt és szárnyasokat ettek, mert az kisebb állat volt, tehát hamarabb elfogyott. Cukrot nagyon keveset használtak, inkább a méz volt népszerű - tudtuk meg Tóth Katalintól, a református gyülekezet egyik tagjától.
Sokféle ételet kóstolhattak a résztvevők

A gyerekek ezen időn alatt a kastélyban a kézműves alkotóházban készíthettek vidám tárgyakat, díszeket kedvükre.
A rendezvény ökumenikus napi istentisztelettel zárult, melyen dr. Csernai Balázs atya hirdetett igét. Az atya elmondta, nagy öröm volt számára, hogy ismét visszatérhetett Pápára, ahol korábban hat évig szolgált. Mint mondta, sok ismerőssel találkozott már, akik boldogan üdvözölték, s ez jó érzéssel töltötte el.
Dr. csernai Balázs atya hirdette az igét az esti ökumenikus istentiszteleten

-Az Úr Jézus földi életének utolsó estéjén azért imádkozott, hogy egyek legyünk, s ez az egység akár családon, akár felekezeteken belül nem mindig jön össze, ezért tennünk kell érte, imádkozni érte- emelte ki, majd hozzáfűzte, mindig törekedjünk az egységre, főleg családon belül. Igaz sokszor nehézségekbe ütközünk, s csalódások érnek, viszont ilyenkor kell észrevenni, hogy Jézus is velünk van, ő tud egyesíteni, segíteni nekünk, hogy egyek legyünk.
A VIII. Ökumenikus Nap közös dicsőítő énekléssel zárult.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-11-16 07:16:07

Adventus Domini - Refis diákok alkotásainak kiállítása


ajánlott cikk főképe

2018-08-07 16:07:41

Őszre kész a véradó épülete


ajánlott cikk főképe

2018-08-31 11:51:41

Becsengettek - Elkezdődött a 2018/2019-es tanév


ajánlott cikk főképe

2018-09-30 21:26:33

Hetedszer is Pápán találkoztak a cseh kempingesek