Az ezerarcú ember - Régészet Napja 2018.


2018-05-26 19:48:17  | cikk: ha  | 


Az ezerarcú ember - Régészet Napja 2018. főképe

A Magyar Régész Szövetség 2014-ben indította útjára a Régészet Napja elnevezésű országos programot. A pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum 2015-ben csatlakozott először ehhez a kezdeményezéshez, mely jó fogadtatásra talált, így idén is színes kínálattal várták az érdeklődőket. A Régészet Napja minden esztendőben más területtel foglalkozik, a szervezők tavaly a régi-új, kisebb vagy nagyobb közösségeket, idén pedig a múlt híres és kevésbé híres alakjainak személyes élettörténetét vették górcső alá - természetesen szigorúan régészeti módszerekkel.

...mint egy igazi ásatáson..

- A múzeumunknak öt gyűjtőköre van. A néprajz, a történettudomány, a képzőművészet mellett a régészet csokrába tartozik az önálló régészeti gyűjtemény és a numizmatikai gyűjtemény jelentős része is, hisz a XIX. század előtti pénzérmék régészeti forrásból kerültek elő. A Régészet Napján ezek az anyagok is előtérbe kerülnek, s így a múzeum különböző tudományágai egyensúlyba kerülnek - mondta dr. Nagy-L. István igazgató.

A kincskereső játék egyik állomásán a legionárius fegyvereinek képét és latin neveit kellett összepárosítani

"Az ezerarcú ember" címet kapta a program, a Kékfestő Múzeumban is ennek jegyében várták az érdeklődőket ma. Az első hivatalos programpont egy kiállításmegnyitó volt, mely a Jankó-gyűjtemény szép darabjait mutatja meg. Jankó László a XX. század első felében jelentős szerepet játszott a régészeti kutatások megindításában Pápán és környékén. Győrből került városunkba, a Tanítóképzőben tanított földrajz- és nyelvtudományt, történelmet. Szívén viselte a történelmi és régészeti emlékek felvételét az oktatásba. Az egyik első kutatása a zirci halmok feltárása volt, de régészeti kutatásokat végzett például az Úrdombon is. A feltárások eredményeiből magángyűjteményt hozott létre, aztán ezt számos előadásban és újságcikkekben a nagyközönség elé tárta, mondta el Péterváry-Szanyi Brigitta régész. A magángyűjteményét 1965-ben vásárolta meg a pápai múzeum. Ezekből válogatta össze a tárlatot a Gróf Esterházy Károly Múzeum régésze. Csiszolt kőbalták, bronzkori edények, tűk, római fémleletek, avar edény és veret is található az anyagban. Jankó László életével egy előadás keretében ismerkedhettek meg az érdeklődők, de Péterváry-Szanyi Brigitta készült prezentációval a tavalyi bébi és magyargencsi ásatás eredményeiről, valamint angol nyelvű átfogó előadás is várta az érdeklődőket a pápai régészeti kutatásokról.

A Pro Archaelogia-díjjal a fémkeresősök segítségét köszönte meg a múzeum nevében dr. Nagy-L. István igazgató

A múzeum mindig gondol a családokra is: idén már egy komolyabb régészeti homokozó várta a gyerekeket: az interaktív foglalkozás keretében egy rekonstruált római sírt tárhattak fel a vállalkozó kedvű ifjú kutatók, melyben csontváz és egyéb tárgyak is voltak. Aki nem akart ecsettel munkához látni, az kézműveskedhetett is. A fiúk kedvence volt a római sisak, de egy római társasjátékot is készíthettek a látogatók. Ahogy az már hagyomány a Gróf Esterházy Múzeumban, volt kincskereső játék is, érdekes feladatokkal, melyek egy római leginárius mindennapjaihoz kötődtek. A program része volt a Pro Archaelogia-díj átadása is, melyet idén az ásatásokat segítő önkéntes fémkeresősök vehettek át a múzeum igazgatójától.

Képek:


Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet