Az Esterházyak fraknói ifjabb ága - könyvbemutató


2018-05-29 22:37:19  | cikk: ha  | 


Az Esterházyak fraknói ifjabb ága - könyvbemutató főképe

Az Esterházy-család ifjabb fraknói ágáról szóló monográfia két olyan nemzetközi, szlovák, magyar és orosz történészek részvételével zajlott konferencia anyagát tartalmazza, amelyeket - Szenc várossal együttműködve - a Szenci Városi Múzeum szervezett. A nemzetközi konferenciák alaptémájukban az Esterházy család felemelkedésén, történelmi kutatásának lehetőségein túl főként az ún. fraknói ifjabb (grófi) ág egyéniségeivel, birtokaival foglalkoztak. Több előadás célzottan szólt a család mecenatúrájáról és a főúri reprezentáció egyes formáiról. Terítékre kerültek a család ezen ágával szorosan összefüggő műemlékek is. A második konferencián előadóként vett részt dr. Nagy-L István, a Gróf Esterházy Múzeum igazgatója. A Szenci Városi Múzem "Az Esterházyak fraknói ifjabb ága" című szlovák és magyar nyelvű kötete tavaly jelent meg a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala és a pápai Esterházy Múzeum támogatásával.

Szlovák és magyar nyelvű a kötet

Tizenkilenc szerző összesen 23 írása szerepel a könyvben hat tematikus fejezetbe rendezve. A első tanulmány áttekintést ad arról, hogyan emelkedett a család a birtokos köznemesi szintről a magyar politika és közélet csúcsára. Aztán Esterházy Ferenc (1715-1785) magyar udvari kancellárról és a Habsburgokat szentpétervári nagykövetként is szolgáló Esterházy Miklósról (1711-1764) kaphat teljesebb képet az olvasó. Egy fejezet az uradalomtörténeteket taglalja, majd két fejezetben az arisztokráciai mecenatúráról tudhatunk meg többet. Külön témakörben kapott helyet a szociális és kulturális intézményeket fenntartó Esterházyak tevékenysége.

A gazdag képanyag jórésze a pápai Ősök Csarnokában készült

A főúri reprezentációval és mecenatúrával kapcsolatos tanulmányok közül kettő a pápai Esterházy-kastéllyal kapcsolatos: Nagy-Luttenberger Istvánnak köszönhetően kirajzolódik, miként hangsúlyozták az Esterházyak a család jelentőségét e dunántúli központjukban, Bartos György pedig a kastély faltörténeti kutatásainak eredményeit publikálta.

Az igényes kivitelezésű kötetet a Kékfestő Múzeumban mutatták be az érdeklődőknek. Strešňák Gábor, a Szenci Városi Múzeum vezetője és dr. Nagy-L. Istán, a Gróf Esterházy Múzeum igazgatója közösen ismertették a kiadványt.

Képek:


Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-12-12 15:36:16

A gondolkodás szabadsága - könyvbemutató


ajánlott cikk főképe

2018-12-09 22:53:46

Hiteles hivatás - Könyvbemutató