Jókai Mór emlékezete


2018-06-01 07:29:03  | cikk: ha  | 


Jókai Mór emlékezete főképe

Jókai Mór emlékezete a Kárpát-medencében és Európában címmel nyílt kiállítás a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban. A tárlat a Pápai Művelődéstörténeti Társaság közbenjárására került városunkba. A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület anyaga tekinthető most meg a színházépület emeleti előterében.

A megnyitón a Bartók Béla AMI fuvolistái adtak műsort

A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület immár 18 éve Egyesületi Kutató Körként, 14 éve (2001 óta) közhasznú egyesületként működik és a határon túli magyar területek, Európa és a nagyvilág magyar vonatkozású emlékeit, emlékhelyeit, más népekkel közös emlék-örökségét kutatja és mutatja be. Program-tervét elsősorban az aktuális évfordulók határozzák meg. Jókai Mór születésének 190. évfordulójára egy fotókból, archív felvételekből álló dokumentációt állítottak össze a nagy mesemondó előtt tisztelegve. Mátyus Aliz, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke, a Szélesvíz folyóirat szerkesztője nyitotta meg a kiállítást, hisz komoly szerepe van abban, hogy ez a tárlat most Pápán látható. Mint mondta, nagyon örül, hogy ez az anyag most ide került, hisz a gazdag képanyag mellett szöveges ismertetők is segítik a tájékozódást, s a fiatalok számára is érthetően, változatosan villantja fel a hazai és külhoni emlékhelyeket.

A megnyitón részt vett Unger Tamás alpolgármester is

Az anyag Jókai hazai és külföldi emlékeit mutatja be, Rév-Komáromtól Erdélyig, Balatonfüredtől a Svábhegyig, Bécstől Nizzáig, épületek, emléktáblák, tárgyi emlékek képeivel. A 33 tablónyi tárlat az Egyesület tagságának közös munkájaként született. Természetesen Pápa is szerepel a tablók közt, mint Jókai deákoskodásának színhelye. A kiállítás június 17-ig tekinthető meg.

Képek:


Címkék: kiállítás
Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-07-20 10:06:44

Arany képek a könyvtárban