Színes programkínálat a Múzeumok Éjszakáján a Kékfestő Múzeumban


2018-06-07 20:50:19  | cikk: Babos Petra  | 


Színes programkínálat a Múzeumok Éjszakáján a Kékfestő Múzeumban  főképe
A Gróf Esterházy Károly Múzeum az idei évben is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. Június 23-án, szombaton 18 órától gazdag és színes programkínálattal várják az érdeklődőket.
Nagy-L. István múzeumigazgató elmondta, elérkezett az úgynevezett múzeumi ünnepnap, ami minden évben a legnagyobb rendezvénye az intézménynek. A pápai múzeum számára is kiemelt rendezvény, hiszen történetük során a legnagyobb szabású rendezvényt és egyben a legvonzóbb programelemeket kínálják az idei évben. A programokat úgy állították össze, hogy minden korosztály megtalálja a neki tetszőt. Kiemelte, hogy megnyitják a másfél évtizede zárva tartó, 18. századi alapokon nyugvó lójárgányos mángorló új állandó kiállítását, valamint bemutatják a Kékfestő Múzeumról készült bélyeget.
Reidmár Linda néprajzos a programhoz hozzátette, a lójárgányos mángorló helyiségének felújítása a Kubinyi Ágoston Program és a Nemzeti Kulturális Alapból elnyert támogatásokból valósult meg. Jelenleg veszprémi restaurátorok dolgoznak a pincehelyiség fa és fém berendezésein. Ezen kívül kiállítótérként a papos és a locsoló kamra, valamint a mángorló helyiség nyílik majd meg. A kiállítást,- Samu és a többi ló - Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója nyitja meg, köszöntőt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő mond. A gyerekeket a mángorláshoz kapcsolódó játszóházakkal is várják, lovacskát és kézimángorlót is készíthetnek.
M. Varga Vera múzeumpedagógus arról számolt be, hogy a múzeumbélyeget a városi posta vezetője, Horváth Hajnalka mutatja be. A kitelepülő alkalmi postán bélyeget, borítékot, képeslapot vásárolhatnak az érdeklődők az este során. A színpadi és gyermekprogramok kapcsán elmondta,, Molnár Orsi interaktív műsora után a Bud Spencer & Terence Hill emlékzenekar ad koncertet. A híres páros filmjei, valamint azokról készült plakátkiállítás is látható lesz.
Vonnák Andrea múzeumpedagógus hozzáfűzte, a Kincs, ami nincs nevű kincskereső játék tervezésekor önkénteseik segítetenek be, remélik, nagy sikerrel.
Természetesen a gasztronómiai is fontos szerepet játszik az est során, hagymásbab-főzőversenyt hirdettek, melyre még lehet jelentkezni. A zsűri elnöke Szőke András, Balázs Béla-díjas filmrendező lesz, aki rendhagyó tárlatvezetést is tart a világítástörténeti kiállításban, illetve előadás is lesz majd a népi gyógyászatról. Félóránként indítanak tárlatvezetést, lesz egy angol nyelven is. Aki nem lakik jól a hagymásbabos étellel, az a kemencében sült finomságokból kóstolhat.
Sok szeretettel várnak mindenkit június 23-án, szombaton 18 és 24 óra között.

Képek:

nincsenek képek

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-09-24 19:47:35

Beszámolókat hallgatott meg a tapolcafői testület


ajánlott cikk főképe

2018-11-16 07:16:07

Adventus Domini - Refis diákok alkotásainak kiállítása


ajánlott cikk főképe

2018-10-14 18:58:48

Őszi családi játszóház a színházban


ajánlott cikk főképe

2018-11-27 23:24:04

12 óra Jókai