40 éves a Fáy lakótelepi óvoda


2018-06-09 07:31:59  | cikk: Babos Petra  | 


40 éves a Fáy lakótelepi óvoda főképe
A Fáy András lakótelepi Óvoda jogelődje 40 évvel ezelőtt, pontosan 1978. február 1-jén, a 12. sz. Napköziotthonos Óvoda elnevezéssel nyitotta meg kapuit, Kis Gyuláné, a jelenlegi vezető, Vargáné Kis Judit édesanyja vezetésével.
Az akkori időkben a négy csoportos óvodába felvett gyerekek száma már első évben meghaladta a kijelölt 100 férőhelyet. Egy új csoportszoba kialakítására hét évvel később került sor. Az óvodapedagógus Jutka nénitől a pontosságot, a fegyelmezettséget, az igényességet tanulták meg.
1992-től 25 évig Morvai Marianna irányította az óvodát, mely 1994-ben vette fel a Fáy András Lakótelepi Óvoda nevet. 2006-ban az épülethez tartozó szolgálati lakás átépítésével tornaszobát kapott az óvoda. A nevelőtestület 2008-ban a külföldről érkezett nem magyar anyanyelvű gyerekek befogadása, nevelése és oktatása vonatkozásában megtisztelő, új, egyedi és komoly feladatot kapott, amellyel együtt járt a korai kétnyelvű és interkulturális nevelés feltételeinek, kereteinek, módszereinek, eszközeinek saját kialakítása. Az interkulturális nevelés feladatainak való megfelelés innovációs folyamatokat indított el. A pedagógiai munka folyamatos tanulással, felkészüléssel járt együtt, és lényegesen összetettebb lett. A további férőhely bővítéssel, a csoportok száma hat éven keresztül hat csoportra növekedett.
A gyerekek vidám műsorral kedveskedtek

Vargáné Kis Judit 2017 szeptemberétől vette át az óvoda vezetését, akinek magasra tették elődjei a mércét, az eredményekért nagyon meg kellett és most is meg kell küzdeni. A mai napig három csoportban folyik magyar-angol nyelven a nevelés. Kiemelt figyelmet kap az anyanyelvi fejlesztés, mert a jövőbeni sikeresség zálogaként tekinthetünk erre a területre.
-Mind az öt csoportunkban a gyerekekhez a szeretet nyelvén szólva, a nyugalom, a biztonság, a mértékletesség megteremtésével, a derű erejével, a személyre szabott bánásmód alkalmazásával, a természetes gyermeki kíváncsiság fenntartásával, motiválásával adhatunk a legtöbbet. Fontosnak tartom a környezettudatosságra való nevelést. A családokkal mindig korrekt, odafigyelő, szívélyes kapcsolatra törekszünk - emelte ki, majd hozzátette, az óvodában megújult a csoportszobák padlózata és új kazánt is kapott az óvoda.
A születésnapon Áldozó Tamás polgármester is köszöntötte a jubiláló intézményt. Mint mondta, az ünnepkor van alkalmunk köszönetet mondani azoknak a pedagógusoknak, akik egész évben a gyerekekkel töltötték az idejüket. Ilyenkor tudnak köszöntet mondani a szülőknek is, akik támogatták önzetlenül az óvoda működését.
-10 évvel ezelőtt a fenntartó önkormányzat egy szép feladattal bízta meg a Fáy Óvoda nevelőtestületét. Mi nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ez a közösség kiválóan teljesíti ezt a feladatot azóta is, s van egy intézmény a városban, amely nagy szeretettel és hozzáértéssel tudja fogadni a külföldi családok apróságait. Ennek az óvodának a működése azt bizonyítja, hogy a pedagógusok tehetségesek és a magyar emberek befogadóak, valamint a mi gyerekeink is képesek arra, hogy multikulturális közösségben éljenek a külföldiekkel. Én azt kívánom, hogy ezt a jó légkört őrizzék meg, s a jövőben is hasonlóan jól működjenek. Ehhez a munkához jó erőt, egészséget kívánok. Isten éltesse, a Fáy Óvodát - tette hozzá a polgármester.
Az ünnepélyen régi óvodások, Brenner Boglárka és Mészáros Adrián is felléptek, de az óvoda néptáncosai és a Bodza csoportosok is bemutatkoztak.
A jubileumi rendezvényt babakiállítás is színesítette, amely Völfingerné Ruip Renáta és Józsa Sándorné csodálatos gyűjteményéből állt össze, de természetesen néhány ovis is elhozta bemutatni a legszebb babáját.
És hát, ha születésnap, akkor a torta sem hiányozhatott, a kicsik legnagyobb örömére az ünnepély végén megérkezett a hatalmas születésnapi torta is, melyet együtt fogyasztottak el a jelenlevők.
A jó hangulatú programon pónikocsikázás is várt a gyerekekre az egyik volt óvodásuk családjának a jóvoltából.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-08-08 19:38:51

Szombaton ismét megelevenedik a történelem


ajánlott cikk főképe

2018-09-16 20:54:11

A belváros közlekedési rendjéről is tárgyaltak


ajánlott cikk főképe

2018-06-17 15:01:59

Határtalan folklór


ajánlott cikk főképe

2018-08-30 14:37:11

Szombaton Nyárbúcsúztató Játszótéri Nap