Szállító-repülőgépek Pápa felett


2018-06-13 00:19:50  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Szállító-repülőgépek Pápa felett főképe
Többnemzeti szállító-repülőgépes gyakorlatnak ad otthont az MH Pápa Bázisrepülőtér június 10. és 22. között. A kiképzési eseményen nyolc nemzet vesz részt kilenc, főként C-130 típusú repülőgépekkel.

Az ETAP-T18 névre keresztelt gyakorlat sajtónyilvános programján megtudtuk: a két hétig tartó kiképzés során többek között hadműveleti tervezést, légi dobásokat, repülőműszaki együttműködést, ejtőernyős ugrásokat, logisztikai feladatmegoldást, éjszakai repülést, illetve különböző repülési eljárásokat gyakorolnak a résztvevők. Az Európai Védelmi Ügynökség, az Európai Légi Szállítási Parancsnokság, valamint az Európai Harcászati Légi Szállítási Központ szervezésében létrejött gyakorlaton a belga, a brit, a francia, a holland, a lengyel, a német, a norvég és az olasz légierő képviselteti magát. A katonák Pápát kiinduló bázisként használva együtt hajtanak végre megtervezett, összetett harcászati feladatokat éjjel és nappal egyaránt. Erre Magyarország kijelölt légtereiben kerül sor, különböző magasságokban, változó fényviszonyoknál. A kombinált légi műveleteket az érvényes magyarországi és nemzetközi szabályok szerint valósítják meg, a repülésbiztonságot és a lakosság nyugalmát maximálisan szem előtt tartva.

A Magyar Honvédség AN-26-os szállító-repülőgéppel, JAS-39 EBS HU repülőgéppel, MI-8 és MI-17 helikopterrel, KUB és MISTRAL légvédelmi rendszerekkel, valamint további kiszolgáló eszközökkel vesz részt a gyakorlaton. Vicai Zoltán alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese megjegyezte, a vadászrepülőgépekhez képest elenyésző hanghatással jár a szállítógépek le- és felszállása, de az esetleges kellemetlenségek miatt a lakosság türelmét és megértését kérik. Hozzáfűzte, a pápai légitámaszpont állománya maradéktalanul felkészült és maga a katonai bázis is teljes mértékben alkalmas arra, hogy a nyolc nemzet kilenc repülőgépét hatékonyan kiszolgálja és biztonságosan üzemeltesse.

Képek:


Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
 Ez is érdekelhet