Malomkereső túra a Játékfesztiválon


2018-06-16 13:24:40  | cikk: Babos Petra  | 


Malomkereső túra a Játékfesztiválon főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Bakancsos Természetjáró Köre a tavalyi évben is szervezett a Pápai Játékfesztivál szombatjára természetjáró fesztivál túráját. Idén úgy döntöttek, hogy a pápai malmokat keresik fel.
Terebesi József, a kör vezetője elmondta, a Fő téren gyülekeztek, majd elindultak Tapolcafő felé.
-A bővizű Tapolca-pataknak köszönhetően Pápán egykor folyton-folyvást vízimalmokba ütközhettünk. Már a város első írásos említése is egy malommal kapcsolatos. Elsőként a Városmalmot kerestük fel a Szalmavári utcában. Ezt a vizimalmot Pápa belterületén a Tapolca bal partján építették kő és tégla falazattal. A város lakossága építtethette, mert évszázadokig a város volt a birtokosa. Innen az utunk az Uki, vagyis Hódoska Malomhoz vezetett. Ez már a török idejében ismert malom, az 1800-as évek elején a gróf Somogyi-család tulajdona volt. Ezt követően a Benedictus, a Camerális, a Nagyhantai, a Hantai, a Csingeri, az Igali, a Papíros és a Káptalan, a Comnitz, a Simaház, végül a Forrásfői Malomhoz vezetett az utunk - tudtuk meg a kör vezetőjétől.
A helyszíneken Terebesi József olvasott fel a malom történetéről Wöller István: A Tapolca vízimalmai Pápán és környékén című könyvből.
A romantikus séta 12 kilométer volt, melyen a kör tagjai és szimpatizánsai vettek részt.

Képek:


Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet