Történelmi magasságban a Gerence vízszintje - súlyos áradás Takácsinál


2010-05-17 13:33:47  | cikk: HuHa  | 


Történelmi magasságban a Gerence vízszintje - súlyos áradás Takácsinál főképe
A folyamatos esőzés miatt nem csökken a vízszint a Gerence patakban. A Takácsiban élő idősek szerint 50-60 éve nem volt ekkora mértékű áradás. A víz elleni védekezést már tegnap délután megkezdték a településen, a Polgári Védelem munkatársaival, a vízügy szakembereivel, tűzoltókkal, rendőrökkel és természetesen a falu lakóival. 30-40 ember munkálkodik folyamatosan az áradás megfékezésén. A település polgármesterétől, Kunszt Szabolcstól megtudtuk, ma reggel 5 órakor még úgy tűnt, hogy nem emelkedik tovább a vízszint, ám egy óra leforgása alatt teljesen elárasztotta a part melletti területeket a Gerence és a reptéri árokból is kiöntött a víz. Víz alá került a teljes ártéri rész, a patak menti kertek és súlyos károkat szenvedtek a mezőgazdasági területek. 4 lakóház van komoly veszélyben – ezek közül egy régi vályogház lakóinak kitelepítését ezekben a percekben szervezik a szakemberek. Eddig mintegy 15 kamionnyi homokot szállítottak Takácsiba a védekezéshez és háromezernél is több homokzsákkal próbálják felvenni a harcot az áradó patakkal szemben. Délelőtt a 83-as főúton is átcsaptak a hullámok, a közlekedők fokozott óvatossággal tudnak áthaladni ezen a szakaszon.
A Magyar Közút Pápai Üzemmérnökségének vezetője, Polgár Elemér kérdésünkre elmondta, az árhullám ma reggelre érte el Csót és Takácsi térségét, de a Gerence felső folyásánál már apad a víz, így várhatóan az esti órákra ezeken a területeken is csökken az áradás mértéke. A térségben több helyen is komoly problémákat okozott a rendkívüli mennyiségű csapadék, tegnap lezárták a Bakonybél és Bakonykoppány közötti utat – ezt ma 15 óra körül újra megnyitják a közlekedők előtt, de a Vaszari utat továbbra is lezárva tartják bizonytalan ideig –tájékoztatott az üzemmérnökség vezető.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-05 20:18:28

Megszépült a vasútállomás környéke


ajánlott cikk főképe

2019-09-28 10:22:39

Kutatók éjszakája a Refiben


ajánlott cikk főképe

2019-12-17 20:30:35

A Megváltó születését várjuk - Ünnepelt a nyugdíjas egyesület


ajánlott cikk főképe

2020-01-08 13:25:43

Az eilati énekkar koncertje pénteken lesz a református Ótemplomban