Birkabőrök a bozótban - arcátlan illegális hulladéklerakás


2018-06-20 18:06:16  | cikk: HuHa  | fotó: Rendőrségi felvétel  | 


Birkabőrök a bozótban - arcátlan illegális hulladéklerakás főképe
Hatalmas kupac állatbőrre leltek pénteken délután a Határ utca földutas szakaszától nem messze, egy erdei nyiladékon. Az itt élők jelentették a látottakat a rendőrségnek és a Városgondnokságnak, a hatósági állatorvos irányításával a hulladékot az ATEV elszállította még pénteken. Dr. Lukács Attila és a Városgondnokság igazgatója az ügyben feljelentést tett ismeretlen elkövető ellen.
Dr. Lukács Attila hatósági állatorvos és dr. Áldozó Tamás polgármester a helyszínen

Áldozó Tamás polgármester rendkívül felháborítónak tartja az esetet. A helyszínen úgy nyilatkozott, a rendszeresen előforduló illegális hulladéklerakás a városban leginkább a lomis tevékenység melléktermékét jelenti, ami a háztartásokban keletkezett szemétnek a lerakását jelenti, ez a mostani pedig állati eredetű hulladék, ilyenre régen nem volt példa a városban.
A terület, ahová az egyelőre ismeretlenek lerakták a bőröket egy közforgalom elől el nem zárt magánterület, ilyenkor az önkormányzat kötelessége elszállíttatni a hulladékot. Ezt a város megtette, de a költségek megfizetését követelheti a terület tulajdonosától.
-Természetesen ez nem méltányos helyzet, hiszen vélhetően a tulajdonosnak nem sok köze van ahhoz, hogy pont az ő területére rakták le a hulladékot, a történet akkor lesz teljes, ha a végén a felelősnek kell minden költséget megfizetni, így az elszállításáét is - mondta a városvezető, hozzátéve, az ATEV által kiszámlázott szállítási díj a milliós nagyságot is elérheti, ami az éves 18-20 millió forintra rúgó illegális hulladékelszállítási költséghez képest is jelentős tétel.
Néhány szőrcsomó maradt csak a nyiladékon

50-60 birka és 5-6 szarvasmarha bőrre, körülbelül 5 köbméter állati eredetű hulladékra találtak a Határ utca mentén - közölte dr. Lukács Attila hatósági állatorvos a hulladék nyomait mutatva.
-Ezek lesózott bőrök voltak, feltételezhetően valamelyik vágóhídról származtak. Véleményem szerint a bőrök a helytelen tárolás miatt berohadtak, és ahelyett, hogy az illető vállalta volna az ATEV-vel történő megsemmisítésüket, ezt a disznóságot tette - mondta el érdeklődésünkre. A hatósági állatorvos arról is tájékoztatott, a bőrök között két krotáliát is találtak, egyik osztrák, a másik szlovák eredetű, de egyik állat sem volt honosítva.
A hulladék veszélyességéről dr. Lukács Attila elmondta, vagy az SMR2-es vagy az SMR3-as kategóriába tartozik, utóbbi számít kevésbé veszélyesnek, az SMR2-es kategóriába tartozó hulladék viszont emberre is veszélyes lehet. Hogy ezek a bőrök melyik kategóriába tartoznak, azt a vizsgálat deríti majd ki.
-Aki ezt elkövette, nemcsak környezetszennyezést okozott, hanem a hulladékgazdálkodás minden szabályát is felrúgta és remélem, néhány milliós büntetést a nyakába nyomnak, hogy tudja, nem kellene a mi városunkat ilyen mocsokkal szennyezni - jelentette ki. Hasonlóan fogalmazott Áldozó Tamás is, aki bízik abban, hogy a sikeres nyomozás végén meg tudják nevezni a felelősöket.
-Bízom abban, hogy a bíróság felelősségre vonja az elkövetőeket és a nyilvánosság előtt is megnevezhetjük őket, mert ez arcátlanság!
A magánterületen fellelt illegális hulladékot is az önkormányzatnak kell elszállíttatnia

A Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjétől, dr. Nagy Ákos rendőr alezredestől megtudtuk, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett miatt rendeltek el nyomozást. A helyszínen talált nyomok alapján több szálon vizsgálják az ügyet és több helyszíni szemlét is tartottak már az ügyben.

(A bőrökről készült felvételeket a Pápai Rendőrkapitányság bocsátotta rendelkezésünkre.)

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-10-04 14:15:42

Kultúrreggelit szervezett a JMSZK az iskolák számára


ajánlott cikk főképe

2018-12-23 22:59:36

Bensőséges karácsonyi hangverseny a Tarczyban


ajánlott cikk főképe

2018-09-16 23:48:24

Zsidó Kulturális Napok


ajánlott cikk főképe

2018-10-08 15:14:39

Holnap indul az aszfaltmaró