Fókuszban a szülészeti és újszülött ellátás - VI. Nemzetközi Projekt Hope Tréning a pápai kórházban


2018-06-24 23:14:39  | cikk: Babos Petra  | 


Fókuszban a szülészeti és újszülött ellátás - VI. Nemzetközi Projekt Hope Tréning a pápai kórházban főképe
A Projekt Hope Lengyelország Alapítvány a Boeing partnerségével hatodik alkalommal tartott nemzetközi szakmai konferenciát a pápai Gróf Esterházy Kórházban egészségügyi szakemberek számára. A téma ezúttal a szülészeti és az újszülött ellátás aktualitásai volt. A rendezvényen a Pápán és környékén dolgozó gyermekorvosok, házi gyermekorvosok, háziorvosok, asszisztensek, szakasszisztensek, védőnők, ápolók, nőgyógyászok és szülésznők vettek részt.
Dorota Kuchna, a Projekt Hope Lengyelország igazgatója elmondta, céljuk, hogy mindig olyan témában szervezzék meg a tréninget, mely a helyi partnernél a leginkább aktuális, a pápai kórház pedig ezúttal a szülészeti és az újszülött ellátás témáját jelölte meg.
-A nemzetközi program segíti a pápai kórház dolgozóit, a szülészeket, abban, hogy a gyermekellátást még jobban csinálják, mint eddig. Most a császármetszés volt a központi téma. A projekt három éves, az első évben az újszülött ellátás, a második évben a szoptatás és a fertőzések megelőzése volt fókuszban, s az idén pedig a császármetszés, s annak veszélyei. Az orvosok, szülészek, ápolók mind együtt dolgoznak azért, hogy a kismamák, illetve az újszülöttek egészségi állapota még jobb legyen, s mi is ehhez szeretnénk hozzájárulni a konferenciával - tudtuk meg az igazgatótól, aki hozzátette, reméli, a tréning minden résztvevő hasznára válik, s sok új információval gazdagodva folytatja tovább munkáját.
A rendezvényen megjelenteket Vargáné Maurer Ilona ápolási igazgató köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy ismét egy Projekt Hope tréning valósulhatott meg Pápán.
A tréningen többek között dr. Nagy Sándor szülész-nőgyógyász szakorvos, klinikai genetikus, osztályvezető főorvos, Váczy Szilvia szülésznő, diplomás ápoló, dr. Szigeti Zsanett szülész-nőgyógyász szakorvos, klinikai genetikus, osztályvezető főorvos, dr. Možejko László szülész-nőgyógyász szakorvos, osztályvezető főorvos, Bertha Zoltánné újszülött ápoló és dr. Purebl György pszichiáter szakorvos, pszichoterapeuta, klinikai igazgatóhelyettes is tartott előadást különböző témában.
Dr. Mozejko László, a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő osztályvezető főorvosa elmondta, nagyon aktuális ez a téma, de még rengeteg marad a következő évekre.
-Napjainkat egyre jobban érintő téma a császármetszés. Jelenleg kívánságra nem végzünk császármetszés, csak indokolt esetben. Az orvos szakmai tudásán múlik ez elsősorban. Sok változás volt ebben is, így az embernek bölcsen kell döntenie az adott helyzetben, hogy ne legyen belőle orvosi per, hiszen ezen perek 70-80 százaléka a szülészeket érinti. A WHO ajánlása szerint 10-15 százaléknak kellene a császármetszés arányának lenni, ez Magyarországon 40 százalék körülbelül - emelte ki, majd hozzátette, a császármetszések után is lehet még természetes úton szülni.
Bertha Zoltánné újszülött ápoló előadásában a változásokról, az újszülött osztályon 24 órás rooming-in-ről beszélt. Mint mondta, február 1-étől lépett életbe a pápai osztályon a 24 órás rooming-in, ami azt takarja, hogy a baba 24 órán keresztül az anyával van. Eddig csak 12 órát voltak az édesanyával, éjszakára elvittük tőle az újszülöttet. Tapasztalatunk szerint az anyukák igényelték is a rooming-in-t, jó szakmai döntés volt.
A rendezvény utóteszt kitöltésével és workshop értékeléssel zárult.
A szakmai tréning ősszel, Győrben folytatódik majd.


Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-09-23 19:41:14

Nyílt nap a Magyar Közútnál


ajánlott cikk főképe

2018-11-11 07:44:09

Liba, bor, színpadi műsor - megkezdődött a Szent Márton-napi Újbor Ünnepe


ajánlott cikk főképe

2018-12-01 23:36:16

Christkindl-kiállítás a színházban


ajánlott cikk főképe

2018-09-16 18:05:19

A Korvin utca lesz a hatodik