Fotovoltaikus rendszert építenek ki az Acsádyban


2018-07-02 21:39:28  | cikk: Babos Petra  | 


Fotovoltaikus rendszert építenek ki az Acsádyban főképe
-Környezetünk egyre nagyobb szennyezésnek van kitéve, így ma már evidenciának tekinthetjük, hogy a megújuló energiaforrások nagyobb arányú használatára lesz szükség a jövőben. Az üvegházhatású gázok gyors ütemben növekednek, szűkös fosszilis energiaforrásaink előbb utóbb kiapadnak, melynek egyenes következménye lesz a fosszilis energiahordozók árainak növekedése. A csillagászok szerint a Nap egy óra leforgása során annyi energiát sugároz bolygónkra, amennyit a Föld teljes népessége egy év alatt használhat fel. Már évekkel ezelőtt is a napenergia nagyobb mérvű használatát vetítette előre az a tény, hogy annak csupán töredékét használjuk fel napjainkban. A napenergia vitathatatlan előnye a megújuló energiaforrások széles palettáján, hogy a világ minden pontján hozzáférhető és garantáltan környezetbarátnak tekinthető - mondta Sági István, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója, a Pápai Szakképzési Centrum KEHOP-5.2.11-16-2017-00110 azonosító számú, A Pápai Szakképzési Centrum tagintézményein fotovoltaikus rendszerek kialakítása című projektjének mai nyitórendezvényén. Hozzátette, sikeres pályázatuk a centrum mind az öt tagintézményét érinti. Ismertetőjében elhangzott, az Acsádyban 23 millió forintból fognak napelem-rendszert kiépíteni. Ez egyharmaddal csökkentheti az energiafelhasználást, ami azt jelenti, hogy jelenetős mértékben hozzá tud járulni az intézmény a környezetszennyezés csökkenéséhez.
-A fotovoltaikus rendszer kiépítése gyakorlatilag egyszeri beruházást jelent. A technológiának köszönhetően nemcsak megspórolhatóvá válnak az ingatlan fűtésre fordított korábbi összegek, de a rendszer legalább negyedszázadra ellát minket kiszámítható módon tiszta energiával. Függetlenedünk ezáltal az energiaárak piaci ingadozásaitól, valamint az állandó üzemeltetési költségektől. A rendszer nem a közvetlen napsugárzással, hanem a napfénnyel működik, ami borult időben is lehetővé teszi az energiatermelést. Mivel könnyű a már meglévő tetőszerkezeten elhelyezni, így nem igényel sem építési engedélyt, sem talaj- és egyéb mélyépítési munkálatokat - tudtuk meg a főigazgatótól.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a rendezvényen arról szólt, az országgyűlésben nagy vita van a Paks II-ből, ami alapbiztonságot ad az elektromos energiához, hiszen 40 százalékát adja az ország energiatermelésének.
-Az energia mindenhez szükséges. Az energia jelentős részét fűtésre és hűtésre költjük el, s rendkívüli nehézséget okoz, hogy sokszor az utcát fűtjük. A kormány célja, hogy a középületeket is megújítsa, ne csak a lakóházakat. Ha csak a kormányhivatali rendszert nézzük, ott több mint 500 épületet már megújítottunk - közölte, hozzátéve, az energiahatékonyságot növelő beruházások nyílászáró cseréket, napelem rendszerek kialakítását tartalmazták, ezzel csökkentették az energia felhasználást olyan módon, hogy a vásárolt energia jóval kevesebbe került.
-2020-ig Magyarországon körülbelül 350 milliárd forint körül költenek ilyen rendszerek kiépítésére - emelte ki. Dr. Kovács Zoltán sok sikert kívánt a kivitelezéshez, ami a környezettudatos neveléshez is hozzájárul.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-11-07 13:17:42

Hétvégén Márton-napi mulatság az Esterházy-kastély udvarán


ajánlott cikk főképe

2019-01-07 22:23:29

Zenészek bulija


ajánlott cikk főképe

2018-10-15 15:05:54

Újraéleszteni tanítottak a Fő téren


ajánlott cikk főképe

2019-01-23 22:21:31

A Barátság Klubért Alapítvány munkáját támogatják az ökumenikus imahéten