Petőfi halálának évfordulójára emlékeztek a városbarátok


2018-08-01 15:14:04  | cikk: Babos Petra  | 


Petőfi halálának évfordulójára emlékeztek a városbarátok főképe
Az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc egyik jelentős csatájának, a segesvári ütközetnek, illetve Petőfi Sándor halálának emléknapján, július 31-én tartotta soron következő ankétját az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet. Az összejövetel a „Petőfi-ankét” címet viselte, amelyen a megjelentek a Petrovicsból Pápán Petőfivé váló egykori diák-költő életéről, pápai kötődéseiről, s 175 esztendővel ezelőtti, utolsó pápai tartózkodásáról beszélgettek.
Az alkalomon bemutatták az egylet által készített Petőfi-zsebfüzetet is, mely mintegy harmincegy oldalon taglalja Petőfi és Pápa kapcsolatát. A kiadvány szerkesztője, Kerecsényi Zoltán EpVE-ügyvivő a program keretében lévő kiselőadásában elmondta, hogy olyan, szigorúan forrásokra, irodalmakra - főként Bodolay Géza, Hatvany Lajos, Heitler László, Huszár János, Jókai Mór, Kövy Zsolt, Nádasdy Lajos, Orlay Petrich Soma munkáira - támaszkodó, igazán könnyedén lapozgatható kis ismeretterjesztő füzet készítése volt a cél, mely a legfontosabb momentumokat eleveníti fel Petőfi és Pápa kapcsolatáról. Így az 1841 tavaszán Sopronból Pápára érkező baka pápai diák- próbálkozásaitól a képzőtársasági alapításon, a kollégiumi csínytevéseken, „A borozó” születésén és az ún. „örömünnepi” sikeren, illetve a 1842. júliusi napfogyatkozáson szerzett szemkárosodásán át egészen a '43-as utolsó pápai látogatásáig villantja fel mindazt, amik a legfontosabbak városunk és a költő kapcsolata tekintetében.
Kerecsényi Zoltántól megtudtuk, a mostani Petőfi-ankétjukhoz hasonlót az év hátralévő hónapjaiban is terveznek, amiken Petőfi-versekkel, a pápaiakon túl filozofikus-gondolati költeményeiből szeretnének egyet-egyet fölvillantani egyleti összejöveteleiken, ezzel is méltón hangolódva a jövő évi kerek 170 éves Petőfi-évfordulóra. A városbarát egyletnél 2018/19 az 1848/49-es magyar polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulója jegyében telik, a tavaly zárult „Kossuth-emlékprojektjük” óta, valamint az idei esztendő eleje óta már számos programmal emlékeztek és emlékeztettek a '48-as vonatkozású évfordulókra. Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet kiemelten fontos, vállalt feladatai közt tartja számon a pápai Petőfi-emlékek gondozását.
Az emlékprogram végén a résztvevők koszorút vittek a pápai Esterházy- kastély előtti Petőfi-szoborhoz. „A borozó” és „Tolvaj huszár” című verset az alkalmon Bakody Lászlóné és Vennes Györgyné szavalták el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-14 12:01:27

Kivágtak egy fát a Bástyán


ajánlott cikk főképe

2020-06-03 19:04:17

Látványos építkezés a Kopja utcában


ajánlott cikk főképe

2020-07-02 22:59:09

Dalos Fő tér


ajánlott cikk főképe

2020-04-01 15:02:18

A járvány elleni védekezésre fordítják a képviselői tiszteletdíjakat - újabb polgármesteri rendelet született