Dávid-csillag, menóra, mezüze és a többi jelkép


2018-08-09 22:55:18  | cikk: ha  | 


Dávid-csillag, menóra, mezüze és a többi jelkép főképe

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület Zsinagógai séták elnevezéssel hirdetett több alkalomból álló programsorozatot. A harmadik összejövetel témája a zsidó jelképek voltak. A programon ezúttal is Schmidt Orsolya egyesületi elnök, s édesanyja Schmidt Dezsőné tartottak szemléletes, az ismereteket és az érdekességeket jó arányban ötvöző előadásokat.

Schmidt Orsolya talán a legismertebb jelképpel, a Dávid-csillaggal kezdte ismertetőjét. Ősi zsidó szimbólum a két egymásba fordított, egyenlőszárú háromszög. A jelképrendszerét tekintve a két egymásba olvadó háromszög kifejezheti Isten és az ember viszonyát is. A lefelé mutató isteni háromszög az, ami lehajol és magába foglalja, felemeli a felfelé mutató háromszöget. A kabbala szerint a csillag hat ága és a hozzájuk tartozó hat kis háromszög megfelel a világ hat irányának. A menóra szó héberül lámpást jelent, a hétágú gyertyatartó mindmáig a zsidó identitás legfőbb szimbóluma. Végül a kipáról beszélt Schmidt Orsolya, erről a jellegzetes zsidó kerek fejfedőről, mely készülhet bársonyból, színes horgolt anyagból, de bőrből is. A kipa szó kupolát, égboltozatot is jelent. Amikor a sapkát fejükre borítják a férfiak, úgy érzik, a Mindenható ege borul föléjük, védelmet és lelki biztonságot nyújtva.

A jobb oldali ajtófélfán található a díszes tok helye

Schmidt Dezsőné a mezüzével kezdte előadását: ez a hívő zsidók ajtófélfáira szerelt, gyakran díszes tokba helyezett, pergamenlapra írt imádság. A dobozban található kis pergamenlapon a legfőbb zsidó imádság, a Halljad Izrael! első két szakasza van, kézzel írt kalligrafikus héber betűkkel. Schmidt Dezsőné elárulta, hogy mezüze helyére Pápán is bukkanhat a figyelmes szemlélődő; az Eötvös utcában, a közle sarkán, egy lakatlan ház ajtófélfáján. Manapság többnyire csak a bejárat fölött látunk mezüzét, holott a hagyomány előírja, hogy minden olyan helyiség ajtajára kell tenni, ahol étkezni vagy aludni szoktak.

Ezúttal is sok érdeklődője volt az előadásnak

A tefillin két bőrdoboz, bőrtok, amelyek szíjakra van erősítve. A bőrtokban szentírási részek vannak. Az imaszíjak egyikét a bal karjukon viselik a férfiak, a másikat a fejükön, s minden imánál hordaniuk kell - szigorú előírásokat követve. A zsidó férfiak vállkendője szövött anyagból készül, amikor imádkozni mennek a zsinagógába, akkor veszik fel. Ennek négy sarkában vannak az imarojtok, melyek nyolc szálból készülnek és Isten parancsaira emlékeztetik a zsidókat.

A pápai zsinagógában található jelképek: menóra, Dávid-csillag és a kőtáblák

Schmidt Orsolya elmondta, hogy a pápai zsinagógában a fontos jelképek közül természetesen ott van a Dávid-csillag, a menóra, de a kettős kőtábla is: ez utóbbi eredete a messzi bibliai múltba nyúlik vissza: a Szentírás szerint Mózes két kőtáblára írva hozta le Szináj hegyéről a Tízparancsolatot.

A Zsinagógai séták következő alkalma augusztus 15-én lesz, akkor a zsidó gasztronómia titkaiba nyernek bepillantást az érdekődők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-25 15:15:26

Köszönet a városi intézmények dolgozóinak a segítő munkáért - polgármesteri sajtótájékoztató a járványhelyzetről


ajánlott cikk főképe

2020-03-11 21:24:37

Újabb megszépülő közterület


ajánlott cikk főképe

2020-03-16 18:47:36

Nem fogad látogatókat a múzeum, a könyvtár, a JMSZK, az Esterházy-kastély és a Várkertfürdő


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 16:15:53

Kezdődik a Gróf úti járdafelújítás