100 éves az önálló magyar légierő


2018-08-11 23:13:47  | cikk: ha  | fotó: Hencz Péter  | 


100 éves az önálló magyar légierő főképe

1918-ban az egyesített osztrák-magyar hadsereg repülőgépére először került fel magyar jelzés, innen számítják a Magyar Légierő létrejöttét. A pápai repülőtér pedig 80 esztendős, 1936-ban kezdődött az építkezés és a második világháború végéig különböző alakulatok használták a repülőteret, majd 1960-ig szovjetek állomásoztak itt. Ezt követően ismét a Magyar Légierő használta-használja a repteret - mondta el Gangler László ezredes, a Bázisrepülőtér parancsnoka annak kapcsán, hogy a 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat pápai állomásán ünnepelték a Magyar Légierő létrejöttének 100. évfordulóját. A pápai katonák mindig is jelentős szerepet játszottak a Magyar Honvédség történetében, hiszen 1868 óta vannak jelen a város életében, valamint arra is büszkék lehetünk, hogy a magyar ejtőernyős fegyvernem is itt született meg. 2008-ban egy új korszak köszöntött az MH Pápa Bázisrepülőtérre, miután idetelepült a Nehéz Légiszállító Ezred és a NATO Légiszállítást Irányító Ügynökség.

Nagy várakozás előzte meg a látványos Gripen-bemutatót

A centenáriumi alkalmon Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, az ünnepség jó alkalom arra, hogy a légierő megmutassa, hogy miként áll helyt az elődök munkáját, példáját követve, ugyanakkor a kor technikai vívmányait használva. A dandártábornok hozzátette: jó alkalom ez arra is, hogy megmutassák, hogy mire költik el az adóforintokat, miként garantálják az adott összegből az ország biztonságát. A Magyar Honvédség a történelmi hagyományainak megőrzése mellett a jövő építésére is nagy hangsúlyt fektet. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a Magyar Honvédség történelmi fejlesztés előtt áll. Az elmúlt egy év során többek közt kiképzőrepülőkkel, csapatszállító repülővel, korszerű futárgéppel gazdagodott a légierő, de érkeznek majd az új helikoptertípusok is.

Látványos bemutatók, családi programok

Gangler László ezredes, a Bázisrepülőtér parancsnoka azt mondta, szívesen látják a látogatókat a repülőtéren, szeretik megmutatni azt, hogy milyen munkát végeznek a katonák, de a születésnap egy családias rendezvény, így most ez várta az itt dolgozókat és hozzátartozóikat - így is közel 2500-an látogattak ki a programra, ahol a különböző repülőeszközök dinamikus bemutatója mellett az érdeklődők megismerkedhettek a különböző katonai alakulatok járműveivel, felszereléseivel, valamint bepillantást nyerhettek a pápai katonai repülőtér mindennapjaiba.

A könyvbemutatónak a kastély adott otthont

A centenárium alkalmából egy könyv is megjelent A Magyar Légierő 100 éve címmel. A kötet bemutatója az Esterházy-kastélyban volt. Ez az évfordulós kiadvány a magyar katonai repülés történelmét fogja át, betekintést engedve az olvasó számára abba az érdekes világba, amelyben a magyar katonák éltek, dolgoztak és teljesítették feladataikat. Dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője ismertette a könyvet: - Nagyszerű csapatmunkában jött létre a kötet, melyben több mint 900 illusztráció található. A 396 oldalas díszalbum angol-magyar nyelvű, tartozik hozzá egy DVD, egy légijárművek-poszter és a Légierő Zenekar CD-je is - mondta a kiadó vezetője.

Képek:

Kapcsolódó cikk(ek):

Címkék: honvédség
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet