Egyre népszerűbb a közösségi régészet Pápán


2018-08-14 21:03:32  | cikk: Babos Petra  | 


Egyre népszerűbb a közösségi régészet Pápán főképe
2015-ben keresték fel a Gróf Esterházy Károly Múzeumot olyan önkéntesek, akik fémkeresővel szerették volna segíteni a múzeum munkáját. Most ők kapcsolódtak be az intézmény kutatásaiba.
- A járásból eddig öten segítik a munkánkat, valamint most jelentkezett három személy még, akik szintén szeretnének a múzeum kutatásaiban részt venni, de nagy örömükre a megye távolabbi településeiről is jelentkeztek már önkéntesek - tudtuk meg Péterváry-Szanyi Brigitta régésztől, aki hozzáfűzte, a program célja, hogy a helyi közösségek megismerhessék régészeti örökségünket, bekapcsolódhassanak a régészeti tevékenységbe, erősödjön a területen a régészeti örökség védelmében a társadalmi felelősségvállalás. És nem utolsó sorban hangsúlyos cél a közösségformálás.
-A múzeum szempontjából fontos a régészeti lelőhelyekre vonatkozó jogi szabályozások megismertetése is a helyi közösségekkel: így például a fémkereső jogszerű használata, ennek lehetőségei, valamint, hogy mi a teendő, ha valaki régészeti leletet talál.
Nagy öröm számukra, hogy jó kapcsolatot ápolnak az iskolákkal. Az önkormányzatok is igen segítőkészek, segítenek a szervezésben, sőt az eddigi helyszíneken gyakran a polgármesterek is részt vettek a kutatásban.
-Az elmúlt két évben eddig kilenc település lakói vettek részt valamilyen, a programhoz kapcsolódó alkalmon. Az eddigi gyakorlatok alapján egy, a helyben eddig ismert lelőhelyekről, illetve a régészet módszereiről szóló előadással alapozzuk meg az együttműködést. Majd egy kötetlen beszélgetésen a jelenlevők is hozzá tehetik tudásukat, információikat az ismert és új, lehetséges lelőhelyekről. A következő alkalmakon már a megtanult módszereket gyakorlatba ültetve jó hangulatú terepbejárások következnek, amikor az összegyűjtött leletek mosása lehetőség szerint közösen történik. Az eredmények kisméretű kiállítások és előadások formájában újra visszajutnak a helyiekhez. A jövőben mindezt az iskolások és óvodások számára kidolgozott múzeumpedagógiai foglalkozások teszik teljessé -mondta a régész.
Péterváry-Szanyi Brigitta kiemelte, szeretnék a pápai iskolákkal is felvenni a kapcsolatot, nagy örömükre, egy sikeres pályázatnak köszönhetően jövő nyáron a türrösök egy régésztáborban vehetnek majd részt.
A régész elmondta, nemrégiben fedeztek fel egy új római lelőhelyet Pápán, a Gróf út végén, itt szeretnének a jövőben ásatásokat végezni önkéntesekkel, diákokkal, érdeklődőkkel.
Aki esetleg érdeklődik a régészeti program iránt, Péterváry-Szanyi Brigittától kérhet bővebb információt a részvétellel kapcsolatban.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-02-16 15:18:07

Az Erkel iskolában rendezték a Zrínyi matekverseny területi fordulóját


ajánlott cikk főképe

2019-02-13 08:34:48

A bélyeggyűjtésről a Gyurátz Gondolkodó Körben


ajánlott cikk főképe

2019-02-12 22:12:29

A Kékfestő Múzeumban adták át az UNESCO-dokumentumot


ajánlott cikk főképe

2019-02-13 21:17:19

272 millió forint, 57 új eszköz a kórháznak


PÁPA időjárás