Az idő szigete: a Szombat - Folytatódott a Zsinagógai séták


2018-08-22 21:42:25  | cikk: Babos Petra  | 


Az idő szigete: a Szombat - Folytatódott a Zsinagógai séták főképe
A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület Zsinagógai séták elnevezéssel hirdetett több alkalomból álló programsorozatot, melynek utolsó előtti, vagyis ötödik összejövetelét ma tartották a zsinagógában.
A szép számban megjelenteket Schmidt Orsolya, az egyesület elnöke köszöntötte, majd Politzer Sándor tartott előadást a legnagyobb és legszentebb zsidó ünnepről, a Szombatról.
-A zsidóknál a Szombat az idő szigete. Szombat olyan nap, ami megtartja a zsidóságot. A Szombat péntek délután, naplemente után kezdődik, ekkor gyertyát gyújtanak, s várják a Szombatot, mint egy vendéget. A Tóra előírja, ezen a napon a legdíszesebb terítőt és a legbőségesebb lakomát kell biztosítani. Ekkor jellemzően vendégeket hívnak a családok. Szombaton tilos a munka. A Tóra leírja pontosa, hogy mi is a munka. Például, ha 1200 méternél többet kell menni ahhoz, hogy elérje a zsinagógát. Megtiltja, hogy kézbe vigye az imalepelt, mert az is munkának minősül. A zsidók azért találták ki a sóletet, mert azt pénteken elvitték a pékségbe, ahol kemencébe tették. A cseléd szombaton elment érte, s lehetett tálalni. Ugyanis Szombaton melegíteni sem lehetett - mondta, kiemelve, hogy a Szombat az összetartozás örömét, a boldogságot és tradíciót adta.
Politzer Sándortól megtudtuk, az apáknak és a fiúknak meg kellett jelenniük péntek este a zsinagógában, a Szombat fogadása miatt. Ekkor kinyitották a főbejáratot, s várták, hogy a feljöjjön az első csillag. Mindent előre elkészítettek Szombatra, kitakarítottak. Úgy fogadták, mint a várva várt vendéget, vagyis a megpihenés napját.
A Zsinagógai séták következő alkalma augusztus 29-én lesz, akkor a héber nyelv sajátosságaiba nyernek bepillantást az érdeklődők.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-02 18:07:04

Rendben zajlik az egészségügyi alapellátás városunkban


ajánlott cikk főképe

2020-04-16 09:20:50

Folytatódik a lakossági textil arcmaszkok osztása


ajánlott cikk főképe

2020-04-15 13:21:43

Állatmentő akció a Bázisrepülőtéren


ajánlott cikk főképe

2020-04-28 13:17:03

Dr. Nagy Ákos az év pápai rendőre