Visszatért a medrébe a Gerence


2010-05-19 20:59:44  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Visszatért a medrébe a Gerence főképe
Óráról órára csökken a megáradt Gerence vízszintje Takácsinál. Kunszt Szabolcs polgármester kora délután arról tájékoztatja lapunkat, hogy a 83-as főút hídja alatt már 10 centiméterre van a vízszint, megkezdték a zsilipek felnyitását, s bár még elég szélesen folyik a patak, visszatért medrébe. A homokzsákból épített védőgátakat nem bontották le, de nincs veszélyben a falu – mondja már optimistán. Aztán délután rövid kirándulásra hív Vaszar polgármesterével – a két települést körülölelő mezőgazdasági területeket megmutatni. Terepjáróba ülünk – tán csak ezek a monstrumok és a traktorok mennek el a szántóföldek közötti utakon.  Lépésben haladunk, a kocsi meg-megcsúszik a csupa sár talajon, néhol alvázig merülünk a hatalmas pocsolyákban. Sofőrünk az egyik vaszari gazdálkodó mutatja a tájat. Ezek a területek tegnap még teljesen víz alatt álltak, épp csak a teteje látszott ki - mutat a búzamezőkre, pedig a búza már csaknem térdig ér. Most már csak a traktorok közlekedésének meghagyott keskeny sávokon látjuk, még áll a víz a szántóföldön. A földút túloldalán kukoricát vetettek a gazdák; az alig kikelt tengeri megtépázva, focipálya nagyságú területek még víz alatt. A színüket vesztett növénykék szomorúan bólogatnak a szélben, sok helyen épp csak kilátszanak a vízből. Egy kis fahídnál megállunk, alatta még rohanva fut a patak széles mederben. A hídon faágak sokasága – ezen is keresztülzubogott a víz, s itt rakta le hordalékát. Egy nap alatt is rettentő sokat apadt a víz – mondják kísérőim - tegnap ez a terület teljesen víz alatt volt még, akkor kellett volna csak látni. Egy családdal találkozunk az út menti szántónál. Árkot készítenek épp, hogy földjükről  lefolyhasson a víz a Gerencébe…reménytelennek tűnik a vállalkozás, a terület majd’ fele vízben áll. Aztán Takácsinál is körbenézünk, a helyzet ugyanaz. Hatalmas vízfelületek a szántóföldeken, a vetés oda. Nem győzik mondani, tegnap sokkal rosszabb volt még a helyzet, pedig most is kétségbeejtő látvány. A polgármesterrel a károkról beszélünk. Arca elkomorul.

-Takácsiban csaknem egy millió Ft-ot kellett védekezésre költenünk e pár nap alatt – mondja. -Homokzsákok, útiköltség, bérek, védőruhák. S a helyreállítás a Vörösmarty utcában meghaladhatja a két millió Ft-ot is. A mezőgazdasági károkat még most kezdjük felmérni. Nem csak itt, hanem az egész kistérségben, hiszen a rettentő mennyiségű csapadék másutt is nagy  károkat okozott, s ha a víz el is tűnik, súlyos gondokat jelent majd a megmaradt növények védelme a kórokozóktól, kártevőktől.

Az összefogásban bíznak, hogy a többi károsult település polgármesterével együtt hatékonyan tudnak majd a kárenyhítés ügyében fellépni, s a földjüket megművelő helyi gazdákat segíteni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-21 09:38:36

Átvették megbízóleveleiket a képviselők


ajánlott cikk főképe

2019-10-28 22:25:56

Új lélegeztetőgépek és altatógép a kórházban


ajánlott cikk főképe

2019-12-01 22:33:17

Meggyújtották az első gyertyát a város adventi koszorúján


ajánlott cikk főképe

2019-12-27 13:29:03

Januártól új helyén működik a piac