Betekintés a fotószakkör munkájába


2018-08-28 08:40:36  | cikk: Babos Petra  | 


Betekintés a fotószakkör munkájába főképe
Közel negyven lelkes diák fotóiból nyílott kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján a magyar fotográfia napjához közeledve.
Horváth Géza E-MAFOSZ fotóművész, operatőr elmondta, ezúttal nem az ő képeit láthatja a közönség, hanem mivel a környékbeli iskolákban tartott fotószakkört, most a diákok által készített legszebb felvételeket mutatják be az érdeklődőknek.
-Dr. Hermann István kezdeményezése alapján indítottam el fotószakkört általános iskolákban öt évvel ezelőtt. Évente tíz intézményben jártam, ahol pár órás képzést tartottam a fotózás alapismeretiről. A gyerekek minden iskolában rendkívül lelkesek voltak, nagyon élvezték a szakkört, ahol természetesen nemcsak elméletet sajátíthattak el, hanem a gyakorlatban is megméretethették magukat. A tanulók elsősorban a falujukat szerették volna bemutatni, meg persze portrékat, makró felvételeket készíteni. Mivel idő hiányában voltunk, így házi feladat volt mindenkinek a saját települését fotókon megmutatni - mondta Horváth Géza, aki hozzátette, a diákok figyelmét arra hívta fel, hogy ha a keresőbe belenéznek, mindig ügyeljenek a helyes képkivágásra és a háttérre, ugyanis annak hatalmas szerepe van, ha zavaros a háttér, az elrontja a legjobb képet is.
A fotóművész járt Mezőlakon, Nyárádon, Marcaltőn, Vaszaron és Nemesszalókon, ahol iskolánként 5-6 tanuló vett részt a fotószakköri munkákban.
-Eleinte attól tartottam, hogy nem fogjuk tudni a kiállítást összehozni, mert nem lesz elég felvétel, de nagy örömömre lelkesek voltak a szakkörösök és sok-sok, szebbnél szebb fotót küldtek át nekem, amiből nem is volt olyan egyszerű a válogatás - emelte ki, majd hozzátette, több diáknak nagyon jó a képi meglátása. A diákok meglepően ügyesek voltak az épületfotózás terén, de a portré is jól ment nekik. A portrézásban is segítettem, ott én adtam nekik az instrukciókat.
Horváth Gézát büszkeséggel tölti el, hogy visszaköszöntek olyan beállítások, nézőpontok, amelyeket ő is előszeretettel használ, alkalmaz munkája során. Jó érzés számára, hogy a gyerekek nagyon fogékonyak voltak a fotózásra, sok újat elsajátítottak a szakkör során, melynek tervei szerint lesz folytatása a jövő tanévben is.
-Majdnem minden iskolában van egy-két olyan diák, aki nagyon jól ráérez a fotózás lényegére, nekik semmiképpen sem szeretném „elengedni a kezét”. Remélem, ők komolyan gondolják a fotózást, s szeretnék még jobban elmélyíteni a tudásukat - tudtuk meg a fotóművésztől.
Gulyás Nárcisz Kitti a marcaltői iskola diákja elmondta, neki nagyon megtetszett a fotózás, ezért jelentkezett a szakköre. Eleinte csak telefonnal fotózott. Géza bácsi nagyon kedves volt velük, mindent érthetően elmagyarázott, amit csak kérdeztek. Nárcisz mindenképpen szeretne a fotózással foglalkozni, főleg virágokat és tájképeket kap lencsevégre. Mint mondta, nagyon figyel az árnyékokra és a háttérre, ami fontos tényezője a fotóknak. A fiatal lány jövőre is részt vesz a szakkörön.
A képek szeptember 30-ig tekinthetőek meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-04 20:28:54

Pápán is megszólaltak a harangok a trianoni békediktátumra emlékezve


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 18:07:04

Rendben zajlik az egészségügyi alapellátás városunkban


ajánlott cikk főképe

2020-04-23 14:50:58

Május elején még nem indul el a lomhulladékgyűjtési program


ajánlott cikk főképe

2020-03-10 13:19:21

Egy emlékezetes nap emlékei - Kamarakiállítás nyílik a református könyvtárban