Az improvizáció és a perspektívák


2018-08-29 21:48:19  | cikk: ha  | 


Az improvizáció és a perspektívák főképe

Feszültnek tűnt, amikor az orgonához ült, de aztán mintha megszűnt volna létezni minden zavaró körülmény. Elhangzott a jezsuita szerzetes első elmélkedése és megszólalt a zene. Valalmi egészen új, nem ismert, mégis ismerős meditatív dallam, ami vonzotta a lelket, vonzotta a gondolatokat. Aztán engedte, hogy mindenki a saját belső világában utazhasson. Új dimenziókat fedezett fel az orgonista is, a közönség is.


Beller Barnabás koncertje egészen különleges élmény volt. A fiatalember 2012-ben lett a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma diákja, s akkor ragadta meg figyelmét az orgona. A zene már egészen kicsi kora óta fontos szerepet játszott az életében, nagypapájától tanult zongorázni, de a tanulás a felfedezés örömét adta, hisz nem szabályos oktatás volt ez, inkább Barnabás kísérlezett, fejlődött. Az improvizáció alapjai is innen erednek. Szóval a Refiben a gyülekezetben és az iskolai programokon is egyre többször ült orgonához, aztán amikor 2014-ben felvételt nyert a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba, akkor az egyházzene már nem volt idegen számára. Pannonhalmán sokat tanult, az utolsó két évben pedig egyre többet szolgált kántorként is. Azért Pápához sem lett hűtlen, a Szent Anna templomban is szívesen orgonál, ha hívják és volt már ott is hangversenye.


Ezúttal a református templomban adott koncertet Az elmélkedés perspektívái címmel. Egy jezsuita szerzetes gondolati inspirálták a zenét, azok mondanivalójára, lelkületére, hangulatára reflektált Beller Barnabás. Nem volt kotta, az improvizációk alapját stílusok, motívumok adták, s ebben rejlett a koncert varázsa: ami akkor és ott megszületett, az egyszeri volt és megismételhetetlen. Hisz mindig máshogy hatnak a gondolatok, más érzéseket hívnak elő, Barnabás esetében pedig más dallamokat. A református templombéli koncerten az improvizáció különleges perspektívákat nyitott az orgonistában is, a közönségben is. Ha a perspektívát, mint nézőpontot tekintjük, akkor új belső utak nyíltak, ha pedig mint távlatot, akkor pedig várakozást jelent egy újabb ilyen alkalomra...

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-12 11:43:16

Új termékek a Pápai Hústól - Vegán Pápai Ízek


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 17:17:15

Ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére Tapolcafőn


ajánlott cikk főképe

2020-05-06 12:19:52

Légfertőtlenítővel bővült a központi-és gyermekorvosi ügyelet


ajánlott cikk főképe

2020-04-17 11:52:51

Online lelki megerősítés és mentálhigiénés tanácsadás a Lélek és Tradíció Alapítvány jóvoltából