Csillagbölcső a színházban


2010-05-19 22:46:17  | cikk: Babos Petra  | 


A Szeleburdiák színpad előadásában láthatták ma a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében a Csillagbölcső című darabot, amit drámafoglalkozás követett.
A Szeleburdiák színpad a Petőfi Sándor Gimnázium és Szakközépiskola diákszínpada, amely 1998 óta működik az iskola keretei között. Kezdettől fogva sajátos stílus jellemzi a csoport munkáit: a diákszínjátszást fémjelző stilizált játékmód ötvöződik benne az improvizációs technikák kínálta lehetőségekkel, s mindezt egységbe fogja egyfajta kamaszos látásmód, megtetézve sajátos diákhumorral. A darabok elkészítését minden esetben hosszú, drámamunkára alapozott fázis előzi meg, amely során igyekeznek a mélyére ásni a leendő darabban felvetődő problémahelyzeteknek.
Egy testvérpár története ez. A család biztonságát hátrahagyva idegen közegben mozognak, s egymásra kapaszkodnak. Visszatérnek gyermekkori kuckójukba, a Csillagbölcsőbe-ha volna még. Elillant remények, vélt és valós árulások, apakérdés és apa-hiány-pótlás- és a kérdések: ki vagyok, és miért vagyok a világon?
- A Szeleburdiák színpad évente esedékes előadása ez, amit a Diákszínjátszó találkozón ezüstminősítéssel értékeltek. A gyermekifjút mélyen érintő problémáknak az előkészítő drámamunka során való megélése és megértése, valamint a színházi eszköztár magabiztos használata együttesen eredményezi a jó diákszínpadi előadást. Az ilyen hiteles produkció lehetővé teszi a kortárs diáknéző számára, hogy a saját problémáival is szembesüljön- mondta el Németh Ervin rendező.
- Az előadás által közvetített életproblémák ismerőssége, a kortárs játszók hitelessége révén közelebb jut ugyan az előadás érzelmi megélhetéséhez, de továbbra is tornyosul előtte az előadás megértése, s az önmagára vonatkoztatás igénye. Ennek a drámafoglalkozásnak a célja, hogy az előadás által felvetett problémákat együtt megbeszéljük, megvizsgálni a színházi nyelv jelentésteremtő működését. A diákszínjátszós előadást követő tervezett drámamunka ahhoz segíti hozzá a diákot, a nézőt, hogy ne maradjon egyedül az előadás továbbérlelésében. Egyáltalán legyen igénye a látott előadás által felvetett probléma tovább foglalkozásra, és persze keresse a maga számára való hasznát- tette hozzá a rendező.
Végül hozzátette, hogy az eddigi bemutatók alapján nagyon sikeres a darab, sok gyermekhez közel áll az apakérdés problémája, tehát úgy gondolja, hogy ez egy fontos előadás a tanulóknak. Azoknak, akik megnézik e darabot,  az lelki élményt jelenthet.

A legközelebbi előadást május 25-én láthatják a diákok.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet