Protestánsok a Bakonyban


2018-09-03 23:03:05  | cikk: Babos Petra  | 


Protestánsok a Bakonyban főképe
A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház időszakos kiállítása a Reformáció 500. évfordulója alkalmából jött létre, a múzeum gyűjtőterületén lévő evangélikus és református gyülekezetekről. A vándorkiállítás ötödik, s egyben záró helyszíne a Jókai Mór Városi Könyvtár.
A tárlatmegnyitón dr. Hermann István könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, aki mint mondta, a Reformáció 500. évfordulója nemcsak egy évről szól, ezért szerették volna Pápán is bemutatni az anyagot a reformáció évének zárása után - emelte ki az igazgató, majd köszönetét fejezte ki a kiállítás megálmodóinak.
A kiállítást Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei igazgatója, főjegyző nyitotta meg a nagyérdemű közönség előtt.
-A reformációt nem lehet egyetlen évhez kötni, hiszen nemcsak egy konkrét történelmi időpontról van szó, hanem egy 500 éves folyamatról, amit ez a kiállítás bemutat. Emlékeket vonultat fel az anyag, amelyek egészen a mai napig nyúlnak. A reformáció egyik alapvető üzenetéről, vagyis arról, hogy a reformáció mélységesen belenyúlt a társadalom szövetébe, egészen a településék és családok életébe, ezáltal közösségeket hozott létre.
A főjegyző köszöntét fejezte ki, hogy Pápára is elhozták a tárlatot, s dr. Hermann Istvánnak is, hogy lehetőséget biztosított s a Protestánsok a Bakonyban című kiállítást a pápaiak is megtekinthetik. Az emlékezés mindig kihívás elé állítja a jelenkor emberét, hogy vajon mit kell látni abban, amire emlékezünk. A reformáció, mint megújulás, az visszatérés az eredethez. Ez az üzenete a reformációnak a mai Európához.
A kiállításon a Bakonycsernyei, a Bakonyszentlászlói, a Tési és a Sikátori Evangélikus Egyházközség, valamint a Bakonyszentkirályi, a Bakonytamási, a Csetényi, a Dudari, Rédei, a Sikátori és a Zirci Református Egyházközség és a Zirci Ciszterci Apátság mutatkozik be.
A kiállítást két múzeumi szakértő állította össze, Vida Beáta történész, muzeológus levéltári forrásokból dolgozott, Kirmer Anna néprajzos, muzeológus pedig a gyűjtő és szervező munkát végezte.
A tárlaton látható imakönyvek, tablók, fotók, kelyhek, úrasztali kancsó és terítő.
Kirmer Anna elmondta, az volt a cél, hogy a protestantizmust a Bakonyban a kezdetektől bemutassák.
-Kevés volt a régi időkről az anyagunk, úgyhogy elég homályos terület a kezdeti időszak, aztán amikor elkezdődik az anyakönyvezés, onnantól folyamatosabb információink vannak - tudtuk meg a néprajzostól, aki hozzátette, a gyülekezetek örömmel mutatkoztak be változatos történeteikkel.
A kiállítás szeptember 29-ig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-03-26 21:00:03

Szeretet és szolgálat, azaz diakónia


ajánlott cikk főképe

2019-07-24 11:56:23

Megkezdődött a kastélykerítés kovácsoltvas elemeinek beépítése


ajánlott cikk főképe

2019-06-21 16:50:53

Nagy mennyiségű adományt hozott a Teuton lovagrend


ajánlott cikk főképe

2019-06-18 15:55:50

Grőber Attila ismét indul a polgármesteri pozícióért


PÁPA időjárás