Készül a felépítményt tartó zsalu a MIG-21-es emlékműnél


2018-09-05 13:12:21  | cikk: HuHa  | 


Készül a felépítményt tartó zsalu a MIG-21-es emlékműnél  főképe
Egy hónappal ezelőtt vette át a munkaterületet a kivitelező a Celli úti körforgalomban a MIG-21-es emlékmű építésére, azóta elkészítették a föld alatt 4 méter mélyre nyúló betonalapot, a talajszint felett 1 méterrel kiemelkedő alapzatot, az elmúlt hetekben pedig a felépítmény elkészítéséhez készültek elő.
-Az emlékmű alapzata mellé feltöltés ágyazatot kellett építeni, erre került a szerelőbeton, ami a további munkálatokhoz szükséges. Az ácsok most egy állványzatot készítenek, ami alulról megtámasztja az íves zsaluszerkezetet, ezeket a végén majd el fogjuk bontani - magyarázta a különleges építményt Nagy Szabolcs, a kivitelező cég ügyvezetője.
A felépítmény megépítéséhez külön szerelőállványzatot kell készítészíteni

A messziről is jól látható, magasba nyúló építmény a vadászgépet tartó íves látszóbeton oszlopnak a zsaluszerkezete, vagyis annak az alsó eleme.
-Még két ilyen szerkezet érkezik majd, ezeket kamion szállítja a helyszínre, ahol daruval emeljük le és tesszük a helyére - ismertette a munkafolyamatot az ügyvezető. Hozzátette, tegnap a daru megsüllyedt a sok eső miatt felázott talajon, így most a további daruzáshoz töltést kell építeniük a körforgalomba. A felépítmény 8 méter magas lesz, az emlékmű alapzatával együtt 9 méter, ebben a magasságban helyezik majd el a MIG-21-est. A zsaluzatba vasalat készül, ezt betonozzák be, a tetejére pedig három lakatos szerkezetet szerelnek, ami a repülőt tartja. Nagy Szabolcstól megtudtuk, a hónap második felére elkészül a teljes zsaluszerkezet, szeptember végén beöntik betonnal, és 28 nap kötési idő után lehet majd ráemelni a vadászgépet.
Készült az állványzat, a végén ezt is elbontják 

Az építés helyszínének megtekintésén Áldozó Tamás polgármester úgy nyilatkozott, soha ilyen nagy érdeklődés nem kísért emlékműépítést Pápán, mint most.
-Eddig az történt, hogy a kész szobor megérkezett és helyére emelték, itt pedig a tartószerkezet kialakítása is sokáig tart, hosszan figyelemmel lehet kísérni - fogalmazott a nem mindennapi építkezésről, hozzátéve - ezzel jó nagy reklámot kap az emlékmű a közösségi médiában is. A városvezető azt is elmondta, az emlékmű létesítésének terve, a projekt előkészítése, megkezdése a Magyar Honvédséggel közösen történt, így az átadási ünnepségről, annak időpontjáról is a Pápa Bázisrepülőtérrel egyeztetnek.

Képek:


Címkék: mig21
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet