A ferences templom és rendház titkai a Honismereti Körben


2010-05-19 22:52:22  | cikk: Babos Petra  | 


A Honismereti Kör ma délután a város legrégebbi templomához látogatott el, a ferences templomhoz. Itt Zsuppán István művésztanár tartott előadást a templomról.
- Pápán a Barát utcában található a ferences rendiek kolostora és temploma, melyhez téglakerítéssel övezett kert is tartozott. A ferenceseket a Garai család telepítette a városba 1474 és 1484 között, s továbbra is a földesurak pártfogását élvezték. Az 1500-as években, amikor a protestántizmus tért nyert Pápán, üldöztetést szenvedtek. Török Bálint fia, Török Ferenc különösen sokat sanyargatta őket. Az üldöztetés miatt 1599-ben elhagyták a várost. Mikor az Eszterházyak lettek a földesurak, Eszterházy Ferenc 1660-ban újra betelepítette őket, s számukra nagy összegű alapítványt tett, később zárdát, templomot építtetett nekik. Eszterházy Károly gróf 1822-ben restauráltatta a templomot, a zárdát és a templomba vörös márvány főoltárt állítatott. A szép barokk templomban négy mellékoltár is található. A templom ékessége az a hatalmas festmény, mely az alapítókat, gróf Eszterházy Ferencet és Thököly Katalint ábrázolja a háttérben a pápai várral. A kolostorépület két részből áll. A templom festményeinek, belső terének a karbantartásban nagy szerepe volt a XX. században - mesélte az előadó.
Elmondta még, hogy az ötvenes években a többi szerzetesrenddel együtt a ferencest is megszüntették, a kolostorépületbe kiegészítő parancsnokságot, telekkönyvi hivatalt és orvosi rendelőt telepítettek. A templom működik, a rendház jelenleg üresen áll, romos állapotban van.
A pusztulástól a városi önkormányzat mentette meg azzal, hogy a megrongált tetőzetet teljesen rendbe hozta.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-17 22:16:01

A kilencvenöt éve született Nagy Lászlóra emlékeztek a városbarátok


ajánlott cikk főképe

2020-08-01 00:07:13

Petőfi Sándorra és Vajda Péterre emlékezett az EpVE


ajánlott cikk főképe

2020-07-04 21:51:52

Keresztülhajtott egy autó az új futópályán


ajánlott cikk főképe

2020-07-06 17:13:44

Pálosan szép az élet! - Pálos rendtörténeti vándorkiállítás a Fő utcán