Karinthy Frigyesre emlékezett a Jókai Kör


2018-09-21 22:59:47  | cikk: Babos Petra  | 


Karinthy Frigyesre emlékezett a Jókai Kör főképe
Megtartotta nyári szünet utáni első összejövetelét a pápai Jókai Kör Egyesület, melyen Karinthy Frigyes halálának 80. évfordulójára emlékeztek, aki 1938. augusztus 29 - én hunyt el. A programnak a Jókai Mór Városi Könyvtár adott otthont.
Az összejövetel elején Szabóné Juhász Klára, a kör alelnöke köszöntötte a szép számban összegyűlteket.
-„Kicsit mindenki pápai”- gyakran halljuk az elmúlt években ezt a szlogent városunkban. Karinthy Frigyes, bár ő maga soha nem járt Pápán, szintén pápai gyökerekkel rendelkezik. Az író apai nagyapját Kohn Lipótnak hívták és Pápán volt órásmester. Az ő és Glück Mária házasságából Pápán, 1846-ban született József nevű fia változtatta meg vezetéknevét. A pápai zsidóságról szóló kismonográfia említést tesz Karinthy Frigyes nagyapjáról, a régi pápai zsidó temetőben nyugvó Kohn bácsiról, aki az ókollégium udvarán állott szerény kis lakásában óra és esernyő javítással tengette életét. Karinthy édesapja tehát eredetileg Kohn József volt. Ő változtatta meg a vezetéknevét. Vagyis ő az 1870-es évek végén a Karinski vezetéknevet használta. Az 1878-ban történt házasságról és az 1886-ban történt kikeresztelkedésről szóló anyakönyvi bejegyzésekben már ezt a nevet olvashatjuk. Ebből előbb Karinthi, majd Karinthy lett - derült ki az összejövetelen.
A kör alelnöke hozzátette, egész irodalmunkban ő a leghíresebb, legnépszerűbb, a legtöbbször olvasott, idézett, emlegetett humorista. Egy izgatott, minden iránt érdeklődő filozófus, a XVIII. század felvilágosodásának legkövetkezetesebb és legtudatosabb utóda, a század tudományos igényű humanizmusának képviselője, aki bölcseleti életművet nem hagyott maga után, hanem kitűnő regényekben, gyönyörű novellákban, és nemegyszer mulatságos humoreszkekben fejezte ki különféle nézeteit és életfilozófiáját. A Nyugat nagyjaival egyenrangú költő, aki egész életében mindössze két vékonyka kötet költeményt írt, de annál több versparódiával jellemezte írótársait és az irodalomtörténetet.
Az est során Babos Tibor, Csukárdi Sándor, Janus Norbert, Nagy Imre és Szabó Szilárd működött közre, akik Karinthy alkotásaiból egy-egy részletet olvastak fel, illetve adtak elő.
A kör soron következő összejövetele októberben lesz.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
 Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-01-29 22:03:57

Ikonok a Refiben


ajánlott cikk főképe

2019-03-13 17:36:34

Emlékezzünk együtt nemzeti ünnepünkön


ajánlott cikk főképe

2019-01-22 20:38:40

Egy csodálatos dolog elején vagyunk, és remélem, a többség látja, hogy most már van mit megvédenünk - Huth Gergely a Polgári Körben


ajánlott cikk főképe

2019-02-12 22:12:29

A Kékfestő Múzeumban adták át az UNESCO-dokumentumot


PÁPA időjárás