Lantzene a Ferences templomban


2018-09-23 20:42:04  | cikk: Babos Petra  | 


Lantzene a Ferences templomban főképe
Lantzene töltötte meg a Ferences templom épületét ma este Szabó István lantművész tolmácsolásában.
Szabó István elmondta, Pápán született, itt érettségizett a Türrben, majd 1976-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen középiskolai tanári diplomát szerzett matematika-fizika szakon.
-Pápán jártam az általános-és középiskolát. Ekkor zongoráztam, klarinétoztam és gitároztam is. A gimnáziumban volt egy beat zenekarunk, aminek én is tagja voltam. Később a klasszikus gitárral is elkezdtem ismerkedni, s tanulmányoztam a régi korok zenéit is. Amikor végeztem a matematika-fizika szakon, elkezdtem kutatni a reneszánsz és barokk lant zenét - tudtuk meg a művésztől, aki elárulta, járta Európai országait és zenélt, amellett, hogy tanított is.
-Amikor a klasszikus gitározást műveltem, akkor azok a darabok tetszettek leginkább, amelyek a reneszánsz és a barokk korból írtak át gitárra. Kíváncsi voltam, hogy milyen is lehetett eredetiben lanton. Ekkor elkészült első lantom és ez a középkortól a barokkig tartó korszak tetszett leginkább - mesélte.
A város „ékszerdobozában” megrendezett koncerten Édes Lászlóné köszöntötte a szép számban megjelenteket, s mutatta be Szabó Istvánt.
A mai koncertre olasz barokk lantot és teorbát hozott el. Az est során az itáliai barokk lantzene és a magyar barokk énekköltészet remekei csendültek fel, többek között Piccinini, Castaldi, Esterházy Pál, Hajnal Mátyás énekeiből.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-08-08 15:12:54

Készül a piaccsarnok betonaljzata


ajánlott cikk főképe

2019-05-16 21:17:43

Szent II. János Pál pápa ábrázolása bélyegeken


ajánlott cikk főképe

2019-07-10 08:44:24

Ott segítenek, ahol tudnak


ajánlott cikk főképe

2019-05-26 16:52:54

MSZP-s politikusok az EP választásról


PÁPA időjárás