Magas kort megért negyvennyolcasaink - Előadás a Pápai Nők Klubjában


2018-10-02 20:54:47  | cikk: Babos Petra  | 


Magas kort megért negyvennyolcasaink - Előadás a Pápai Nők Klubjában főképe
Megtartotta októberi összejövetelét a Pápai Nők Klubja, melyen ezúttal Kerecsényi Zoltán, az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet ügyvivője tartott előadást Magas kort megért negyvennyolcasaink címmel a Huszár Közösségi Házban. Vetített képek segítségével nyolc neves személyiség portréját világította meg a hallgatóság előtt. Olyan, az előadó által kiválasztott 8 magyar történelmi személyiségét, akik szerepet játszottak a kerek 170 esztendővel ezelőtt zajlott 1848/49-es magyar polgári forradalom és szabadságharcban, s akik így, vagy úgy Pápához és környékéhez is kötődnek.
- A „rendhagyó történelemórán” Bocsor István 1848-as országgyűlési képviselő, pápai kollégiumi tanár, Deák Ferenc 1848-as igazságügyminiszter, egykori pápai diák, a Pápa melletti Gecsén nyugvó Eberhardt Károly tábornok, Kossuth Lajos barátja, Kossuth Lajos magyar kormányzóelnök, néhai pápai díszpolgár, Pap Gábor 1848-as honvéd, néhai dunántúli református püspök, költő, volt pápai diák, Szladik János 1848-as honvéd tűzmester, nagyszívű pápai karitatív jótevő, Táncsics Mihály 1848-as forradalmi gondolkodó, író-újságíró, volt Pápa környéki segédtanító, és a Bakonytamásiban nyugvó Tatay Sámuel 1848-as nemzetőr, evangélikus esperes alakjával ismerkedhettek meg a jelenlévők, - pontosabban életüknek fontosabb állomásaival, s főként már az idősebb korukhoz köthető érdekességekkel - emelte ki az előadó.
Kerecsényi Zoltán kitért a 120 esztendeje elhunyt, Sissiként emlegetett Erzsébet királyné személyére is, akiről tiszteletből hajdanán Pápa városa ligetet is elnevezett. Kevesen tudják, hogy a nemzetközi tiltakozásokon kívül Sissi közbenjárására eresztették ki hamarabb a raboskodó magyar negyvennyolcas honvédeket.
Az előadó korabeli irodalmi szövegrészek, idézetek ismertetésével is színesítette prezentációját, például részleteket osztott meg Deák Ferenc, Kossuth Lajos, Pap Gábor, Táncsics Mihály visszaemlékezéseiből, fennmaradt leveleiből, Somogyváry Gyula író pápai vonatkozású regényeiből. Külön szólt Táncsics Mihály pápai gyógyíttatásáról, Kossuth Lajos időskori kertészkedéséről, növénygyűjtési szenvedélyéről, felolvasta Bocsorra emlékeztetve Kozma Andor A karthagói harangok című költeményét, illetve az Idősek Világnapjához is kötődően egy, a Pápa melletti Nyárád községből fennmaradt verset, Královics Lajos 1848-49-es honvéd tizedes A vén honvéd című szerzeményét.
A Pápai Nők Klubja nagy érdeklődéssel hallgatta az érdekfeszítő előadást.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-02-15 20:40:09

Átadták az ökumenikus imahéten összegyűlt pénzadományt a Barátság Klubért Alapítványnak


ajánlott cikk főképe

2019-03-30 08:10:29

Tájékoztató a felsővárosi fejlesztésekről


ajánlott cikk főképe

2019-05-16 22:20:45

Sikeres volt a középiskolások számára szervezett táncházsorozat


ajánlott cikk főképe

2019-05-26 16:05:38

Áldozó Tamás: Pápán 60 százalék körüli eredményt várok a Fidesztől


PÁPA időjárás